Cercetătorii avertizează: un alt fenomen natural are loc pe coasta de est a Statelor Unite şi poate fi mai catastrofal decât uraganele. Se întâmplă chiar şi când este soare
This browser does not support the video element.
Cercetătorii au observat că regiunile de coastă sunt scufundate cu trei milimetri pe an, iar acest lucru se datorează intervenţiei umane, scrie Science Daily.
Spre deosebire de uragane, care provoacă ploi devastatoare, precum cele recente ca Irma şi Harvey, inundaţiile de acest gen pot avea loc în zile însorite. Deocamdată, aceste inundaţii sunt doar „enervante”, dar pe viitor vor avea loc mai des şi cu o intensitate mai mare.
„Există două motive principale pentru apariţia acestui fenomen”, explică Makan A. Karegar de la Universitatea Florida de Sud, care lucrează împreună cu cercetătorii de la Universitatea Bonn. „În timpul ultimei ere glaciare de acum aproximativ 20.000 de ani, părţi însemnate din Canada erau acoperite cu gheaţă. Această masă imensă a apăsat continentul”. Unele regiuni din mantaua Terrei erau apăsate în afară, cauzând ca regiunile de coastă, lipsite de încărcătura gheţii, să fie ridicate. „Atunci când gheaţa s-a topit, procesul s-a inversat. Coasta estică s-a scufundat înapoi în ultimele mii de ani”.
Acest efect geologic explică numai parţial ocurenţa inundaţiilor. În ultimul deceniu, zona cuprinsă între latitudinea de 32 şi cea de 38 de grade s-a scufundat mai rapid decât în mileniul trecut, în unele cazuri chiar şi mai mult de trei milimetri. Experţii susţin că acest lucru se întâmplă din cauza utilizării excesive a apei din subsol, care comprimă şi mai mult crusta terestră. „Practic, se prăbuşeşte în sine şi astfel se scufundă mai mult”, adaugă Karegar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Creşterea nivelului mării va duce la inundaţii catastrofale în anumite zone