Obstacolele şi dificultăţile pe care le întâmpină liliecii în mediul urban. De ce se lovesc aceştia de unele clădiri

09 09. 2017, 17:00

Liliecii se bazează pe ecolocaţie atunci când se deplasează prin întuneric. Aceştia localizează şi identifică obiecte prin emiterea unor sunete şi ascultarea ecourilor care vin înapoi, scrie Nature.

Stefan Greif, împreună cu echipa sa, au testat sistemul de ecolocaţie a 21 de lilieci din specia Myotis myotis. Cercetătorii au plasat o placă de metal pe un perete la capătul unui tunel întunecat prin care zburau liliecii. Mamiferele au interpretat această barieră ca un drum liber. După circa 20 de încercări pentru fiecare liliac, 19 dintre ei s-au lovit de barieră cel puţin o dată. De asemenea, oamenii de ştiinţă au pus astfel de plăci verticale şi lângă coloniile de lilieci sălbatici şi au observat rezultate similare.

Animalele au fost induse în eroare din cauza unei proprietăţi a suprafeţelor netede, prin care acestea deviază undele acustice în aşa manieră încât liliecii percep bariera ca fiind spaţiu gol. Doar când este foarte aproape, liliacul poate primi înapoi undele ecoului care indică faptul că ceva îi blochează calea. De aceea, cercetătorii au observat că animalele încearcă în ultima clipă să evite obstacolul neted.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Liliacul-vampir: secretele unui prădător nocturn

Liliecii vampiri au început să se hrănească cu sânge uman pentru prima dată. ”Suntem surprinşi”

Veste bună pentru persoanele oarbe! Pot învăţa să se orienteze cu ajutorul sunetelor

Patru noi specii de lilieci cu o înfăţişare bizară au fost descoperite în Africa (FOTO)