Misterul momentului în care primele animale au apărut pe Pământ a fost REZOLVAT de experţi
This browser does not support the video element.
Gheţarii imenşi şi schimbările climatice dramatice au accelerat apariţia unui nou eveniment biologic, informează Independent. Până acum 650 de milioane de ani viaţa de pe Pământ era dominată de bacterii.
Cercetătorii din Australia şi Germania susţin că au descoperit momentul definitoriu care a produs evoluţia speciilor de pe Pământ, de la insecte, la animale şi oameni. ”Revoluţia ecosistemului” a avut loc în urmă cu 700 milioane de ani, moment în care planeta a devenit un ”glob de gheaţă”. Gheţarii gigantici au transformat munţii în praf, fiind astfel eliberaţi nutrienţii necesari vieţii, precum fosfaţii. În timpul ”perioadei de creştere extremă a temperaturilor”, stratul de gheaţă s-a topit, iar nutrienţii au fost transportaţi de râuri în oceane.
Climatul temperat şi fluxul abundent de hrană au creat mediul perfect pentru formarea primei forme de viaţă complexă, algele. Unul dintre cercetători, dr. Jochen Brocks afirmă, că dovezile au fost descoperite prin zdrobirea rocilor din acea perioadă şi analizarea ”moleculelor din organismele străvechi”. Rămăşiţele organismelor au fost extrase din rocile descoperite în centrul Australiei şi au fost datate ca provenind din perioada următoare topirii stratului de gheaţă al planetei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: