FOTO. Şapte flori vechi de 100 de milioane de ani au fost descoperite în stare perfectă de conservare. ”Parcă abia le-ai luat din grădină”

19 08. 2017, 09:08

Poinar, împreună cu colaboratorul său, Kenton Chambers, profesor la College of Agricultural Sciences, au numit descoperirea Tropidogyne pentaptera, unde în greacă „penta” este cinci, iar „pteron” înseamnă aripi, ilustrând forma florii cu cinci sepale (imaginea de mai jos), scrie Science Daily.

Credit: George Poinar Jr., Oregon State University

Poinar a precizat că „chihlimbarul a conservat părţile florale atât de bine încât parcă abia le-ai luat din grădină”.

Poinar a precizat că T. pentaptera a fost probabil un arbore de pădure tropicală. Această specie este înrudită cu alta, recent descoperită, în aceeaşi zonă, numită Tropidogyne pikei. Ambele specii fac parte din familia extinctă Cunoniaceae, o familie mare care conţine 27 de genuri. În acest sens, Poinar precizează că, „în forma lor generală, florile seamănă cu cele din genul Ceratopetalum (ai familiei Cunoniaceae) care apar în Australia şi Papua Noua Guinee. Există o legătură între Ceratopetalum din Australia şi Tropidogyne din Myanmar, deşi există un ocean şi 3.000 de kilometri între ele, dacă avem în vedere istoria geologică a regiunii. Acum 100 de milioane de ani, cele două zone formau un singur teritoriu. Astfel, noua descoperire confirma această istorie şi aduce un nou element în cadrul general al paleoecologiei din Cretacicul mediu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Una dintre marile enigme care l-a contrariat pe Darwin, în urmă cu 150 de ani, a fost rezolvată

O adevărată minune paleontologică înregistrată într-o fosilă de 48 de milioane de ani: o insectă în interiorul unei şopârle în interiorul unui şarpe – FOTO

Cercetătorii au descoperit un comportament înfricoşător al unei creaturi antice. Cu ce îşi eviscera prada

O nevertebrată antică ciudată şi-a găsit în sfârşit locul în arborele vieţii