Descoperire şocantă a cercetătorilor: o nouă formă de antrax face ravagii în pădurile tropicale africane
Mai grav decât atât, bacteria Bacillus cereus biovar anthracis (Bcbva) se poate răspândi şi la alte specii – cercetătorii susţin că există indicii că acest organism a omorât şi animale din multe alte specii, relatează Science Alert.
Emmanuel Couacy-Hymann, de la Ivorian Animal Institute, a precizat că, „spre surpriza noastră, aproape 40% dintre toate dispariţiile la animale sunt din cauza antraxului”.
Bcbva a fost descoperit pentru prima dată în 2004, atunci când savanţii au găsit cimpanzei morţi în Parcul Naţional Taï. Din teste a rezultat că bacteria inofensivă Bacilles cereus a suferit o mutaţie şi a fost capabilă să reproducă arsenalul molecular letal al Bacillus anthracis – bacteria care cauzează antrax.
Mai exact spus, Bcbva a adoptat virulenţa lui B. anthracis, iar infecţia se răspândeşte atunci când un animal infectat mort este mâncat de altul.
În noul studiu al cercetătorilor de la Ivorian Animal Institute, aceştia au analizat mostre de os şi ţesut preluate de la mai mult de 200 de animale găsite în regiune în ultimii 26 de ani.
Aceştia au găsit că bacteria hibrid era responsabilă pentru 38% dintre aceste morţi, care au inclus animale precum cimpanzeii, mangustele şi un porc spinos. Cei mai afectaţi au fost cimpanzeii, cu 31 dintre 55 de indivizi examinaţi murind din cauza antraxului, iar dacă lucrurile nu vor fi controlate, cercetătorii se tem că populaţia locală de cimpanzei nu va mai exista peste 150 de ani.
De asemenea, descoperirile evidenţiază că antraxul se găseşte şi în mediile umede precum pădurile tropicale din Africa, nu numai în zonele aride aşa cum se credea anterior.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Zebrele dintr-un parc natural din Namibia sunt atrase irezistibil de iarba infectată cu antrax
Un scenariu alarmant a devenit realitate. O epidemie veche s-a reactivat şi face ravagii