Fermentarea berii produce bacterii noi. ”Am deschis-o şi era vie”
This browser does not support the video element.
„Am deschis-o şi era vie”, spune Maitreya Dunham, genetician la Universitatea Washington din Seattle care a condus această expediţie. Ce voia să spună cercetătoarea este că lichidul clocotea viguros, ajungând la concluzia că „era un amestec care fermenta intens”, scrie Science Magazine.
În timp ce berea standard foloseşte un singur tip de ferment, o specie de bacterie din genul Saccharomyces, această bere foloseşte o gamă mai variată de bacterii, dar de obicei aceştia nu cunosc bacteriile care se pot dezvolta în bere.
Aici intervine echipa lui Dunham. Aceştia au folosit o tehnică numită Hi-C sequencing, care desprinde secvenţele genomice ale populaţiilor de specii de microbi utilizând formaldehide pentru a lega fragmentele ADN din aceeaşi celulă.
Astfel, echipa a identificat o bacterie care aparţinea genului Pichia, care este un hibrid între specia P. membranifaciens şi o altă specie din genul Pichia, complet nouă cunoaşterii ştiinţifice.
Interesant că alte specii din genul Pichia pot strica berea, dar în acest caz, se pare că bacteria oferă un gust aparte băuturii.
De asemenea, cu ajutorul acestei tehnici, fermentarea „berii sălbatice” este un proces mai previzibil decât se credea anterior, relevând un mediu în care bacteriile (chiar şi cele din diferite genuri) se pot încrucişa, rezultând în noi specii hibride şi mai mult decât atât, pot deschide calea către crearea unor beri chiar şi mai gustoase.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Aparatul inteligent cu care îţi prepari singur bere acasă în 2 ore
O bacterie de coşmar ucide jumătate dintre pacienţii infectaţi
Spaţiul cosmic poate face bacteriile mai puternice, făcând călătoriile spaţiale şi mai periculoase