Părinţii copilului au fotografiat rămăşiţa şi au trimis imaginile unor experţi pentru analize, relatează Science Alert. ,,Am recunoscut imediat importanţa rămăşiţei,” a delarat biologul Peter Houde care a analizat imaginile.
Conform analizei băiatul a descoperit un craniu fosilizat al unui Stegomastodon, vechi de peste 1 milion de ani. Specia înrudită cu elefanţii din prezent avea doi colţi enormi de este 2,7 metri înălţime. ,,Oasele fosilizate ale acestui animal sunt rare în această zonă,” scria Houde. De asemenea fosilele de Stegomastodon sunt extrem de fragile, în ciuda mărimii uriaşe a animalului.
,,Suntem recunoscători că familia Sparks ne-a contactat, deoarece dacă oasele erau manevrate greşit se pute deterioara,” a declarat Houde.
După câteva luni Houde şi echipa sa au obţinut permisiunea de a excava fosila , cu condiţia ca situl arheologic să rămână secret. Colagenul din oase s-a descopuns cu mult timp înainte de descoperire, sugerează experţii, iar rămăşiţele se putea dezintegra cu uşurinţă. Din această cauză excavările au fost realizate pe o perioadă lungă de timp pentru extragerea pe rând a bucăţilor craniului.
În prezent fosila este analizată de experţi, urmând să fie expusă în cadrul Muzeului Vertebratelor din Universitate din New Mexico.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: