Fenomen rar şi fascinant în natură: de ce se întâmplă ca fulgerele să se deplaseze în sus
This browser does not support the video element.
Fulgerele se formează atunci când o încărcătură electrică negativă se adună în proximitatea părţii inferioare a unui nor. Dacă se acumulează suficientă energie, aceasta este eliberată fub forma fulgerelor care ating pământul, scrie Popular Science.
Un fenomen mai des este acela când electronii rămân în nor, deplasându-se în sus până ajung la încărcătura electrică pozitivă, acolo unde se anulează reciproc.
xistă excepţii la acest ultim caz, anume atunci când încărcătura electronilor care urcă nu este anulată. Climatologii consideră că acest lucru se întâmplă datorită vânturilor puternice care înlătură încărcătura pozitivă de deasupra, permiţând astfel ca cea negativă să se elibereze.
Odată această încărcătură eliberată, aceste fulgere inverse, numite jeturi gigantice, se deplasează până când ating ionosfera, care are o încărcătură pozitivă şi care este situată la marginea dintre atmosferă şi spaţiul cosmic, la 80 de kilometri altitudine.
Aceste jeturi gigantice de energie electrică au fost observate în principal la tropice, probabil pentru că furtunile de aici sunt la altitudine mai mare şi mai violente.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Locul în care se produc cele mai multe fulgere de pe Pământ: ”Au loc mii pe oră”
Fulgerul etern din Catatumbo, fenomenul unic în lume care durează de peste 500 de ani
Cum se vede din spaţiu o furtună cu fulgere. Imagini impresionante – VIDEO