O nouă analiză asupra cristalelor de zircon care au fost expulzate de erupţii vulcanice din Noua Zeelandă arată că au fost solide pe o mare perioadă petrecută în subteran, sugerând că au stat în magmă solidă şi nu lichidă, aşa cum se credea până acum. De asemenea, rezultatele sugerează că magma s-a topit la scurt timp după erupţia magmei, scrie Science News Magazine.
Descoperirea ajută la confirmarea faptului că rezervele de magmă sunt în mare parte solide. Mai mult, o astfel de descoperire poate ajuta savanţii să prezică cu o acurateţe mai mare momentul erupţiei vuclanilor.
Kari Cooper, un geochimist de la Universitatea California, împreună cu colegii săi, au analizat şapte cristale de zircon din zona vulcanică Taupo din Noua Zeelandă. Aceste cristale s-au format între câteva mii şi câteva zeci de mii de ani în urmă, atunci când magma topită din partea mai adâncă a crustei terestre a urcat, s-a răcit şi a cristalizat în zircon şi în alte minerale. Unele dintre aceste minerale s-au transformat înapoi în magmă lichidă şi au aruncat zirconul în timpul erupţiei de acum 700 de ani.
Distribuţia litiului în cristalul de zircon oferă indicii cu privire la temperatura „experimentată” de cristal în timp ce se afla în rezervorul cu magmă. În graficul de mai jos, linia neagră arată durata de depozitare a zirconului la diverse temperaturi pentru a produce distribuţia de litiu observată de cercetători (zona cenuşie reprezintă marja de eroare). Temperaturile colorate cu roz arată zona în care magma care înconjoară zirconul este vâscoasă (incomplet topită). Dunga roşie semnifică punctul în care magma este topită complet.
Credit: A. E. Rubin et al/Science 2017
Prin examinarea distribuţiei de litiu în cristalele de zircon, cercetătorii au putut să vadă cât de mult a putut exista zirconul la temperaturi suficient de mari încât să topească mineralele vecine (cât a stat magma topită). Litiul, pe care cristalul de zircon l-ar fi luat din magma din jur, se răspândeşte mai repde prin zircon atunc când este mai fierbinte. Din acest lucru se poate trage concluzia că zirconul a stat cel mult 1.200 de ani expus la o temperatură de 650-750 de grade Celsius. La aceste temperaturi, există în principal magmă solidă, cu mici filoane de material lichid. Pe o perioadă de doar 40 de ani, cristalele au fost expuse la temperaturi mai mari de 750 de grade – suficient de mari pentru a determina topirea completă a magmei, astfel s-a topit la distanţă mică de timp faţă de momentul erupţiei.
Cooper precizează că „lucrul interesant pe care l-am găsit este că majoritatea cristalelor sunt mai vechi de 50.000 de ani”. În ultimii 50.000 de ani, acest sistem vulcanic a erupt de multe ori. Timpul relativ scurt în care aceste cristale au trecut prin temperaturi ridicate sugerează că nu au fost afectate prea mult de magmă în erupţiile precedente. În acest sens, Cooper dezvăluie că „acolo jos, totul trebuie să fie mult mai compartimentat decât am crezut înainte”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni – GALERIE FOTO
Fenomen uimitor al unui vulcan din Indonezia. De ce luceşte în albastru în timpul nopţii? – FOTO