Home » Natură » Fenomen îngrijorător în Antarctica: peste 700.000 de kilometri pătraţi din calota Ross, afectaţi de topire

Fenomen îngrijorător în Antarctica: peste 700.000 de kilometri pătraţi din calota Ross, afectaţi de topire

Publicat: 18.06.2017
Cercetătorii au descoperit că o zonă masivă din Antarctica Apuseană s-a topi, aceştia se tem că astfel de evenimente vor continua să apară şi în viitor din cauza încălzirii planetei.

În vara lui 2016, suprafaţa calotei Ross s-a dezgheţat în unele locuri, în total zonele afectate de topire au atins 777.000 de kilometri pătraţi, informează Science Alert. 

Experţii susţin că topirea gheţii la suprafaţă ar putea provoca creşterea nivelului oceanelor cu 3 metri. ,,Observaţiile ne oferă informaţii despre viitor. Mulţi cercetători consideră că Antarctica Apuseană a început să se dezintegreze, fenomen produs în mare parte de apa cu temperaturi crescute care macină partea inferioară a calotei,” a declarat David Bromwich, unul dintre autorii studiului. 

Cercetătorii din cadrul Scripps Institution of Oceanography, precum şi alte instituţii, au observat topirea prin implementarea unei staţii de monitorizare în zonele îndepărtate din Antarctica Apuseană care poate detecta încălzirea atmosferică şi prezenţa norilor care conţin o cantitate mare de umezeală. Bromwich şi echipa sa au analizat cu ajutorul sateliţilor consecinţele evenimentului, iar informaţiile prin microunde au dezvăluit suprafaţa imensă topită. 

Sursa: Julien Nicolas

Rezultatele au sugerat că stratul de gheaţă Ross este acoperit de lacuri şi bălţi. ,,În unele părţi, apa era amestecată cu zăpadă,” spune Bromwich. Topirea a avut loc în timpul fenomenului El Nino, în timpul căruia temperaturile crescute sunt aduse în zona vestică a Antarcticii. În acest caz, fenomenul a adus umiditate în aer din ocean. Cercetătorii au raportat că deasupra calotei Ross au existat şi ploi, fenomen neobişnuit pentru această zonă. ,,Cine a mai auzit de ploi în Antarctica, este ca un deşert,” au declarat cercetătorii. 

Bromwich susţine că fenomene precum El Nino ar putea fi mult mai frecvente în viitor, provocând topirea unei zone masive din calota glaciară a Antarcticii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase