Cel mai cunoscut membru al familiei este probabil genul Brachiosaurus, un grup de specii cu indivizi care atingeau o înălţime de 14 metri. A fost considerat pentru o bună perioadă cel mai mare animal terestru, dar a fost detronat de titanozauri, ruda apropiată a acestora, scrie Curiosity.
Brachiosaurii au rămas însă un mister pentru paleontologi. Chiar dacă erau extrem de mari, nu au lăsat foarte multe urme fosile, ceea ce a făcut dificilă cunoaşterea liniei evolutive a titanului.
Totuşi, răspunsul se afla chiar sub nasul lor, altfel spus, într-un muzeu care adăpostea rămăşiţe ale animalului recoltate acum mai bine de 80 de ani într-o carieră de calcar din Damparis, Franţa. Aceste fosile aparţineau unei specii care datează de acum 160 de milioane de ani, numită recent Vouivria damparisensis, care a devenit cea mai veche fosilă cunoscută a familiei.
Cel mai probabil, Vouivria era pe ramura brachiozaurilor, dar se poate să fi venit atât de devreme încât titanozaurii să nu se fi separat. Deşi avea o lungime de doar 15 metri, a deschis calea spre gigantism a speciilor care au urmat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Câte specii de dinozauri mai trăiesc azi pe Pământ? Răspunsul unui cercetător vă va surprinde
Cum arătau de fapt dinozaurii? Noi descoperiri sugerează că „Jurassic Park” ar trebui revizuit
Dinozaurii au avut sângele cald
Cum arătau de fapt dinozaurii? Experţii au descoperit detalii despre apariţia primelor păsări