România deţine o nouă specie de cuc

18 05. 2017, 00:00

Cucul pestriţ (Clamator glandarius) este o pasăre specifică zonei mediteraneene. Pasărea preferă zonele deschise cu tufişuri şi zone de vegetaţie, informează Societatea Ornitologică din România (SOR). 

„Observaţia ornitologică le aparţine unor turişti germani care vizitau Dobrogea pentru birdwatching. Noi am aflat de pasăre de la domnul Lou Bertalan şi luni, pe 8 mai, am fost pe teren, la Gura Dobrogei, pentru a vedea specia. Eram un grup de patru persoane: Szabó József jr., Ambrus László, Sebastian Bugariu şi cu mine. Ne-am împărţit în echipe de doi şi am cercetat valea râului Vistorna, o echipă a plecat în aval, în timp ce cealaltă echipă căuta în amonte”, a povestit directorul de conservare al Societăţii Ornitologice Române, Ciprian Fântână. 

„Iniţial, am auzit pasărea de la distanţă, dar am crezut că este chemătoarea (sunetul folosit de colegi pentru a stimula pasărea) colegilor care, înţelesesem eu, căutau pasărea pe malul opus al pârâului, când de fapt ei căutau în avalul pârâului. După reunirea grupului şi clarificarea situaţiei, ne-am întors la locaţia unde auzisem cântecul şi după aproximativ 5 minute pasărea a fost regăsită”, afirmă Ciprian Fântână. 

Cucul pestriţ invadează în general cuiburile coţofanelor. Puii cucului pestriţ nu aruncă celelalte ouă din cuibul gazdă, dar sunt mult mai zgomotoşi consumând o mare parte din hrana destinată întregului cuib. Noua specie de pasăre este mult mai mare decât cucul obişnuit, atingând o lungime de 39 de centimetri. Poate fi deosebit de cucul obişnuit prin intermediul moţului proeminent. Cucul pestriţ migrează către Africa în lunile iulie şi august. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Evoluţia în acţiune: de ce seamănă cucul cu o pasăre de pradă?
 
Uimitor: comportamente mafiote în lumea păsărilor! Cum funcţionează sistemul „taxei de protecţie” în natură
 
Dispar cucii englezilor!
 
Uliul porumbar: cea mai urâtă pasăre din România