Odată ce o femelă a avut un contact sexual, aceasta este interesată exclusiv de depunerea ouălelor. Aşadar, atunci când este urmărită de unul sau mai mulţi amanţi nedoriţi, se prăbuşeşte la pământ şi se preface moartă, relatează Live Science.
Când masculul se îndepărtează, femela îşi continuă zborul, conform unui studiu publicat pe 24 aprilie în jurnalul Ecology.
În vara anului 2015, Rassim Khelifa, doctorand al Universităţii din Zurich, colecta ouă a unei specii de libelule numită Aeshna juncea pentru a studia efectul schimbării climatice asupra libelulelor prin expunerea ouălelor la diferite temperaturi în laborator.
Astfel, petrecând timp în ecosistemul libelulelor, acesta a putut observa comportamentul de simulare a morţii al femelelor. Khelifa a precizat că „a fost un produs secundar al cercetării mele”.
Cercetătorul a descoperit că prima strategie utilizată de femele este să aleagă un loc pentru depozitarea ouălelor, care este ascuns sub vegetaţie. Totuşi, şi aşa libelulele pot fi hărţuite de masculi pe drumul spre sau dinspre acest loc. În aceste momente folosesc strategia de a mima moartea.
Din cele 35 de femele observate, 27 s-au prăbuşit voluntar şi din acestea 21 au reuşit să păcălească masculii. 71% dintre cele care au mimat moartea au preferat vegetaţie densă pentru a-şi regiza propriul deces.
De asemenea, cele care s-au prefăcut moarte erau complet conştiente de mediul înconjurător, atunci când Khelifa a încercat să le prindă, acestea au zburat.
Această strategie este des întâlnită în lumea animală, mai ales când vine vorba de evitarea prădătorilor. În acest caz, femelele de libelulă îşi fertilizează aproape toate ouăle la primul contact sexual, iar al doilea ar însemna ca masculul să înlăture ouăle deja fecundate – lucru care ar pune în pericol aparatul reproductiv al femeii. Astfel, după cum precizează cercetătorul, „multiplele acte sexuale nu sunt avantajoase pentru femelă”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
BionicOpter: libelula gigant care spionează (VIDEO)
A fost descoperita cea mai veche insecta din lume