Elefanţii sunt conştienţi de momentul în care mărimea corpului lor reprezintă un obstacol în timpul obţinerii unui scop, informează Gizmodo.
În cadrul unui experiment realizat de Josh Plotnik, din cadrul Universităţii Cambridge, elefanţii au reuşit să treacă un test de conştientizare a proporţiilor corpului, ceea ce demonstrează că animalul se recunoaşte pe sine separat de mediul din jurul lui.
Noul test contribuie la modul în care cercetătorii înţeleg inteligenţa elefanţilor, dar şi faptul că testele nu ar trebui să mizeze pe descoperirea capacităţilor umane la animale. Determinarea capacităţii unui animal de a-şi conştientiza propriul corp separat de alţi indizivi sau alte obiecte este dificilă. Modul clasic este prin amplasarea unei oglinzi, în care animalele trebuie să-şi recunoască reflexia.
Însă, doar o mică parte din animale reuşesc să treacă testul oglindii, inclusiv, primatele, delfinii şi elefanţii. Faptul că animalele îşi pot recunoaşte propriul corp este un indicator important al faptului că poate deţine şi alte aptitudini sociale sau cognitive, precum empatia.
În cadrul testului, cercetătorii au ataşat un băţ unui covor din cauciuc. Elefanţii au trebuit să urce pe covor, să ridice băţul şi să-l paseze persoanei din faţa lor. Dar elefanţii au înţeles rapid că nu pot oferi băţul mai departe deoarece era legat de un covor pe care se aflau ei. Aşadar, elefantul trebuia să se dea jos de pe covor şi să încerce din nou. Testul a fost completat cu o rată de succes de 90%.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: