Dimensiunea acestor cercuri reprezentate în imaginea articolului variază între 3,5 metri şi 35 de metri, iar originea lor a rămas până acum un mister, informează Science Daily.
Existau două teorii majore cu privire la formarea lor, una avea în vedere autoorganizarea plantelor creată din cauza apei limitate şi alta avea în vedere existenţa termitelor care stabileau rezerve permanente de apă.
Studiul efectuat de cercetătorii de la universităţile Indiana şi Purdue confirmă prima teorie. Teoria autoorganizării precizează că tiparul vegetaţiei circulare este creat în urma competiţiei pentru rezervele limitate de apă. Cercetătorii susţin că o asemenea organizare face ca apa de ploaie să fie reţinută lângă marginile cercurilor.
Savanţii au folosit echipament şi tehnici speciale prin care au măsurat rata infiltrării apei, umezeala solului, biometria ierbii şi distribuţia granulelor sedimentelor de la mai multe cercuri şi spaţii între cercuri.
De asemenea, infiltrarea apei era mai mare în interiorul cercurilor, ca urmare a granulelor mai mari. Experţii au observat astfel că rădăcinile plantelor erau mai mari în această direcţie, plantele intrând în competiţie pentru apă.
În ceea ce priveşte a doua teorie, savanţii nu au găsit nicio urmă de termite.
Studiul acesta este important, întrucât poate oferi informaţii preţioase cu privire la ecosistemele aride unde apa (sau lipsa ei) reprezintă un factor central.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Enigmaticele „cercuri vrăjite” din Namibia îi descumpănesc pe cercetători
O bilă misterioasă a căzut din cer în Namibia
”Cei Trei Muşchetari”, cei mai celebri lei din Namibia, au fost omorâţi de către un fermier