Mii de umflături ale solului s-au format sub Siberia şi există mari pericole de explozie – VIDEO
This browser does not support the video element.
Atunci, doar 15 au fost descoperite, dar o investigaţie de o amploare mai mare în regiunile Yamal şi Gydan au relevat că există aproximativ 7.000 de astfel de umflături, iar teama cea mai mare este că pot exploda în orice moment, relatează Science Alert.
Conform lui Alexey Titovsky, director la Departamentul Yamal pentru ştiinţă şi inovaţie, „aceste pungi explodează, eliberând gaz. Aşa se formează şi pâlniile gigantice”. Acestea au fost asociate cu gropile şi craterele masive care au apărut prin toată Siberia (video mai jos).
În 2016, cercetătorii Alexander Sokolov şi Dorothee Ehrich au observat că aerul care scăpa dintr-o astfel de pungă conţinea de 1.000 de ori mai mult metan ca aerul din jur şi de 25 de ori mai mult dioxid de carbon. De asemenea, în urma unei investigaţii din 2014 s-a observat că la nivelul fundului unei gropi ca cea arătată mai sus în video s-au găsit niveluri de concentraţie de metan de aproape 10% mai mari decât cele detectate în mod normal.
Aceste pungi de metan sunt asociate cu încălzirea permafrostului în urma valului de căldură care a afectat Siberia. Totuşi, este mai mult decât un val de căldură singular, existând în ultimii ani veri neobişnuit de calde, temperaturile ajungând chiar şi la 35 de grade Celsius în luna iulie.
„Se cunosc evenimente unde aceste structuri explodează sub presiunea excesivă a gheţii”
Conform lui Vasily Bogoyavlensky, de la Academia rusă de ştiinţe, care studiază aceste pungi de ani de zile, ,,formaţiunile care conţin metan sunt din Cenomanian, o eră geologică a Cretacicului târziu (100,5 – 93,9 milioane de ani). Aceste formaţiuni sunt situate doar între 500 şi 1.200 de metri adâncime. Savantul precizează că „ acest gaz se ridică la suprafaţă printr-un sistem de falii şi crăpături şi pătrunde prin aceste zone vulnerabile, formând pungi de gaz şi cratere de explozie”. Acesta mai precizează că „solul de deasupra gheţii se crapă, determinând topirea gheţii şi formarea lacurilor. Se cunosc evenimente unde aceste structuri explodează sub presiunea excesivă a gheţii”.
Deşi există mai multe investigaţii precum cele descrise mai sus, puţine au fost deocamdată publicate într-o revistă de specialitate, deci mai este nevoie de timp pentru a afla amploarea acestui fenomen (poate atunci când se va întâmpla, vor exista deja multe explozii şi alte evenimente neprevăzute). Aşadar, în prezent rămâne identificarea celor mai periculoase astfel de „băşici” pentru avertizarea, în caz că există o populaţie din apropiere.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fenomenul extrem descoperit în Siberia. Pământul a început să se umfle