Un robot subacvatic al Australian Antarctic Division (AAD) s-a strecurat sub gheaţa Antarcticii şi a reuşit să surprindă imagini cu organismele de pe fundul oceanului. Este un contrast uimitor, între albul omogen de la suprafaţă şi explozia de culori de dedesubt, cu alge, bureţi de mare, stele de mare şi multe alte specii de organisme.
Glenn Johnstone, biolog la AAD, precizează că „acest material prezintă un habitat care este productiv, colorat, dinamic şi plin de o largă varietate de biodiversitate.”
Sursa: YouTube
Ecosistemul marin de aici are o temperatură de aproximativ -1,5 grade Celsius tot anul şi este deseori ascuns de lumina solară de o gheaţă cu o grosime de 1,5 metri care persistă 10 luni din an. Această gheaţă, cu excepţia aisbergurilor, protejează ecosistemul de furtuni.
Cercetătorii mai menţionează şi pericolul la care este expus acest ecosistem din cauza încălzirii globale, adăugând şi riscul creşterii acidităţii apei din cauza creşterii nivelului de dioxid de carbon. Johnny Stark, conducătorul acestui proiect, spune că „dioxidul de carbon este mai solubil în apă rece şi în apele polare se acidifiază de două ori mai repede decât apele climelor tropicale şi temperate”.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire impresionantă sub gheaţa din Antarctica – FOTO+VIDEO