La 30 de ani după explozia centralei nucleare de la Cernobîl, renii din apropierea Polului Nord sunt încă afectaţi, atât cei din munţii Scandinaviei, cât şi cei mai aproape de Arctic, unde locuieşte poporul Sami. Mulţi dintre aceştia se ocupă cu creşterea renilor, astfel renii reprezintă centrul culturii şi vieţii pentru Sami.
Explozia de la Cernobîl însă a schimbat atât viaţa renilor, cât şi a oamenilor din acea zonă. Materialul radioactiv a ajuns în lacuri şi păduri, contaminând toate organismele, inclusiv lichenii, hrana favorită a renilor. Aceştia nu au rădăcini şi absorb nutrienţii prin aer, absorbind altfel şi cesiu-137.
Sami a avut acest stil de viaţă timp de 9000 de ani, trăind laolaltă cu natura. Acest lucru s-a schimbat dramatic acum 30 de ani, locul lor devenind unul dintre cele mai contaminate de pe planetă.
Din fericire, în ultimii ani, condiţiile s-au îmbunătăţit, cantitatea de cesiu-137 s-a înjumătăţit faţă de acum 30 de ani. Totuşi, încă există numeroase cazuri de îmbolnăvire a renilor, iar populaţia Sami este verificată anual.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Singurul om care trăieşte în zona radioactivă Fukushima. Motivul este impresionant
O istorie radioactivă sau poveşti vesele şi triste din istoria radioactivităţii
Imagini spectaculoase cu 3.000 de reni traversând un golf din Marea Norvegiei (VIDEO)