Oamenii de ştiinţă nu iau în calcul varianta conform căreia aceasta a fost ucisă de către braconieri, căci vânătorile ilegale sunt extrem de rare îm Rwanda. Masculul, care trăia în Parcul Naţional Vulcanic, se pare că a decedat din cauze naturale.
„Cantsbee a fost înregistrat drept cel mai longeviv mascul din specia gorilelor de munte al tuturor timpurilor „, a afirmat Tara Stoinski, preşedinte al Fondului Dian Fossey, care îşi are sediul în Atlanta, Georgia. Vârsta medie a acestei specii de gorile se înregistrează în jurul vârstei de 20 de ani. Acesta s-a născut în anul 1978, anul în care Fossey a inaugurat Fondul Digit care, ulterior, a fost redenumit în memoria sa, după ce a fost ucisă în anul 1985.
Fossey a studiat sute de gorile, iar dintre acestea, astăzi mai trăieşte doar una singură, o femelă gorilă pe care o cheamă Poppy. Atunci când aceasta a început să studieze aceste animale, în anii 1960, braconierii vânau aceste gorile, iar numărul lor ajunsese la doar 250 în acea zonă. Însă, datorită demersurilor acesteia, numărul gorilelor a crescut, dublându-se. Cu toate acestea, această specie încă se află pe lista animalelor pe cale de dispariţie în repertoriul Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii.
Gorila de munte este şi un incredibil lider, iar Cantsbee a fost recunoscut drept masculul dominat din grupul său, timp de două decenii, şi a avut cei mai mulţi urmaşi decât ar fi putut avea vreodată o gorilă. De asemenea, a avut şi trăsături sensibile, fiind observat când avea grijă de câţiva pui şi, mai mult, a crescut singur unul dintre puii săi, Gicurasi, după ce mama sa a murit la o vârstă fragedă.
Sursa: National Geographic
Citeşte şi:
Gorilele ne dau lectii de sportivitate