Râmele pot avea lungimi miraculoase şi se pot împerechea de 17 ori pe zi

11 11. 2016, 19:00

Lungimea la care poate ajunge o râmă este foarte mare

Există anumite specii de râme care pot avea o lungime de peste 1 metru. Măsurarea lungimii unei râme este dificilă, căci corpul acestora se extinde şi se contractă foarte des. Cea mai mare râmă din lume este gigantica Gippsland, regăsită în Australia (Megascolides australis). Această măsoară 2 cm în lungime şi are un diametru de 4 cm. O altă specie ce trăieşte în Africa (Microchaetus rappi) atinge, de asemenea, o lungime de 2 m.

Râmele gigantice creează movile misterioase

În America de Sud, o specie gigantică de râme creează movile de pământ misterioase şi frumoase, în acelaşi timp. Surales este o întindere cu foarte multe asemenea movile care au culoarea verde şi, de asemenea, cu foarte multe gropi organizate în modele complexe. Acestea se întind pe o suprafaţă de mulţi kilometri pătraţi, iar râmele care le realizează au lungimi de peste 1 m. Modul în care acestea iau naştere este puţin straniu. Timp de decenii, acestea au avut obiceiuri alimentare rigide. Mănâncă în gropile inundate şi întotdeauna îşi depun excrementele în acelaşi loc, iar de-a lungul timpului acestea s-au acumulat în cantităţi mari, creând movile cu înălţimea de 2m şi lăţimea de 5m.

Sexul râmelor este epic

Atunci când vine vorba despre sex, râmele copulează timp de 3 ore. Un studiu din anul 1997 sugerează faptul că acestea se împerechează chiar şi de 17 ori pe zi.

Creşterea micilor râme este complicată

Râmele sunt hermafrodite, iar atunci când se împerechează, fiecare râmă o înseminează pe cealaltă cu spermă şi fiecare fertilizează ovulele celeilalte. În anul 2013, cercetătorii au iniţiat primul test de paternitate pe o râmă, descoperind că râmele au mai mulţi parteneri.

În cazul unei specii de râme din munţii Taiwanului, genele sunt transmise în totalitate urmaşilor, producând, pur şi simplu, clone ale lor.

Râmele formează grupuri

Potrivit unui studiu publicat în anul 2010, râmele comunică între ele şi îşi influenţează comportamentul, iar de multe ori acestea călătoresc în grup, într-o singură direcţie. Această descoperire relevă faptul că acestea sunt animale sociabile, iar comportamentul lor de grup este similar cu cel al unor cirezi, de exemplu.

Sursa: BBC

Citeşte şi:

Râmele – „tehnologie de vârf” pentru fabricarea materialelor fluorescente

Ramele, in serviciul JO de la Beijing

Sângele sintetic ar putea conţine hemoglobină de la râme