Un lac magmatic imens a fost descoperit, la o adâncime de 15 kilometri, sub un vulcan inactiv din Bolivia, America de Sud. Apa, care a fost dizolvată într-o rocă topită din cauza temperaturilor de aproape 1.000 de grade Celsius, este echivalentul celei care se regăseşte în lacuri cu apă dulce. Cei care au făcut această descoperire sunt oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) şi universităţile partenere din Germania, Franţa, Canada şi Ţara Galilor.
Profesorul Jon Blundy, de la Şcoala de Ştiinţă a Pământului, afirmă: „Acest vulcan a fost activ timp de 10 milioane de ani, dar acum nu mai reprezintă niciun pericol.” Platoul Altiplano, acolo unde se află acest vulcan, este marcat de o anomalie geofizică, la o adâncime de 15 kilometri faţă de suprafaţa Pământului. Această anomalie este reprezentată de un volum de 1.500.000 de kilometri sau mai mult, caracterizat de posibilitatea de reducere a undelor seismice şi de creşterea conductivităţii electrice. Acest lucru indică prezenţa rocilor topite. Aceastea sunt doar parţial topite, cele topite în întregime clasându-se într-un procent de 10% până la 20%.
Mai mult, circa 10% din apa dizolvată în această zonă este echivalentă cu ceea ce se găseşte în lacurile cu apă dulce din America de Nord. Profesorul Fabrice Gaillard, de la Universitatea din Orléans, explică: „10% din cantitatea de apa dizolvată înseamnă că există o singură moleculă de apă pentru fiecare 3 molecule de silicat. Acest lucru ne ajută să explicăm de ce silicaţii lichizi sunt atât de conductivi din punct de vedere electric.”
Cercetătorii speră să afle modul în care apa poate genera erupţiile vulcanice pentru ca aceste evenimente să fie prevenite.
Sursa: Science Daily
Citeşte şi:
Vulcanul islandez, monstrul care sufoca Europa intr-un spectacol unic (FOTO)
Cenusa vulcanului ajuta agricultura