Gheţarii din Munţii Boliviei se topesc, iar riscurile sunt înspăimântătoare
Fenomenul dezgheţării gheţarilor din Bolivia este unul extrem de grav, cu atât mai mult cu cât se consideră că nu afectează doar zonele foarte apropiate, ci şi localităţile din jur, existând riscul ca acestea să fie inundate şi distruse.
O echipă de cercetători de la Universitatea Metropolitană din Manchester, UK, a demarat un proiect care are drept scop analizarea unor imagini realizate în cadrul programului Landsat, iniţiat de către Expertiza Geologică a SUA şi de către NASA.
Studiind aceste picturi făcute între anii 1986 şi 2014, aceştia au reuşit să observe nivelul acestor gheţari şi transformarea lor de-a lungul timpului, concluzionând că dimensiunea acestora s-a modificat simţitor, iar riscul este unul extrem de mare: apariţia unor cantităţi mari de apă, care pot inunda oraşe şi pot distruge infrastructura. De asemenea, lacurile care apar în urma topirii gheţarilor sunt ţinute pe loc de către straturile solide de roci, iar avalanşele, cutremurele şi căderea de roci pot cauza ieşirea din matcă a acestor lacuri, existând, la fel, riscul menţionat anterior.
Numărul unor astfel de lacuri a crescut simţitor în Munţii Boliviei începând cu anul 1986, fiind identificate 25 de astfel de lacuri care ar putea cauza importante avarii.
Sursa: Science Alert
Citeşte şi:
Ghetarii alpini sunt pe cale de disparitie
Efectele neasteptate ale incalzirii globale: granitele vor trebui retrasate
Unul dintre cei mai mari ghetari din Antarctica a colapsatâ
Gheţarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut