Descoperire INCREDIBILĂ. Păianjenii pot auzi sunete de la o distanţă de cinci metri

15 10. 2016, 17:00

Deşi cercetările anterioare au demonstrat că păianjenii nu pot auzi, ,,în mod surprinzător am descoperit că aceştia deţin un simţ puternic al auzului,” a declarat cercetătorul Paul Shamble, din cadrul Universităţii Cornell.

,,Aceştia pot auzi sunete de la distanţe mult mai mari,  deşi nu au urechi sau timpane tipice pentru animalele care aud de la distanţe foarte mari,” a adăugat el.

În locul timpanelor, păianjenii utilizează perişorii de pe picioare pentru a detecta sunetul, conform descoperirilor din noul studiu.  Deşi, anterior, era cunoscut faptul că perişorii de pe picioarele păianjenului sunt sensibili la vibraţii, cercetătorii credeau că acesta le poate simţi doar pe cele din apropierea lui. Până în prezent, niciun cercetător nu a ştiut faptul că arahnidele pot interpreta vibraţiile în activităţi neuronale, ceea ce înseamnă că păianjenii chiar pot ,,auzi” undele sonore. 

Studiul actual realizat pe tiparul creierului de păianjen a demonstrat că aceştia pot auzi oamenii cum vorbesc sau bat din palme, de la o distanţă de cinci metri. 

Studiul a fost realizat pe păianjenul săritor din America de Nord, iar descoperirea a fost realizată în mod accidental. Shamble şi echipa sa realizau înregistrări neuronale ale creierilor păianjenilor, pentru a descoperi cum procesează informaţia vizuală. 

,,Într-o zi, cercetătorul Gil Menda pregătea zona pentru experimente şi a început să înregistreze o zonă a creierului mai profundă. În timp ce ne îndepărtam de păianjen, scaunul său a scârţâit. Modul în care facem înregistrările neuronale este prin instalarea unor difuzoare, pentru a putea auzi atunci când neuronii se activează, aceştia fac un sunet distinctiv, precum o pocnitură. Atunci când scaunul lui Gil a scârţâit, neuronii pe care îi înregistram au început să se activeze,” a declarat Shamble.

Experimentele cercetătorilor au demonstrat faptul că păianjenii răspundeau la bătăile din palme, dar erau mai sensibili la frecvenţele joase (80-130 Hz), frecvenţa bătăii aripilor unei muşte, prada păianjenului. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

15 lucruri fascinante despre păianjeni pe care probabil nu le ştiai. Cum arată „devoratorul de păsări”
 
Milioane de păianjeni au ”căzut” din cer într-o zonă rurală din Australia. Cum se explică fenomenul numit ”părul îngerilor”
 
De ce ne este frică de păianjeni?
 
Bogaţii au acasă, fără să ştie, mai mulţi gândaci şi păianjeni. Care este motivul