La prima privire, pietrele par ruinele unui templu antic, însă pilonii de piatră sunt naturali. Coloanele de piatră sunt distribuite în grupuri mici de-a lungul a opt kilometri pe coasta nordică a Mării Negre. Formaţiunile variază în înălţime, unele atingând între 5 şi 7 metri înălţime, grosimea lor fiind între 30 de centimetri şi 3 de metri. Cel mai ciudat aspect al acestor coloane este că sunt goale în interior şi umplute cu nisip. Acestea nu au o fundaţie solidă, fiind ancorate în nisip.
Pietrele se află aici din timpuri străvechi, dar au fost analizate ştiinţific abia în 1828. De atunci au apărut sute de teorii care au încercat să explice modul în care sau format, de la corali până la pietre calcaroase.
Una dintre cele mai pluzibile explicaţii provine de la fraţi geologi bulgari Peter şi Stefan Bonchev Gochev, aceştia consideră că pietrele datează din Era Cenozoică de acum 50 de milioane de ani, când această parte a Europei era acoperită de oceane. Sedimentele şi nămolul de pe fundul mării s-au compresat în pietre calcaroase. La scurt timp, gazul metan a început să iasă din fundul mării.În timp ce gazul şi-a croit drum prin stratul de calcar, au lăsat în urmă tuburi lungi.
Pobiti Kamani a fost desemnată reper natural în 1930. A fost nominalizat pentru patrimonul UNESCO în 2011, însă nu a reuşit să fie acceptat.
Sursa: Amusing Planet
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: