Aceştia au descoperit un nou recif ce se întinde pe mai mult de 6.000 de kilometri pătraţi. Noua podea marină a dezvăluit o zonă cu movile rotunde, fiecare măsurând între 200 şi 300 de metri, unele situându-se la 30 de metri adâncime. Cercetătorii au descoperit dovezi ale unui recif imens în ultimii 30 de ani, dar până în prezent nu au avut ocazia să-l cerceteze.
Aeronava Royal Australian Navy a zburat deasuprea zonei şi a cartografiat forma, mărimea şi marea scală a adâncimii recifului.
,,Am întocmit harta a peste 6.000 de kilometri pătraţi. Dimensiunea este de trei ori mai mare decât estimările anterioare, fiind cuprinsă între Torres Strait şi nordul portului Douglas,” a declarat unul dintre cercetători, Mardi McNeil, de la Universitatea Tehnologică din Queensland.
,,El formază clar un habitat semnificativ care acoperă a suprafaţă mai mare decât recifele de corali adiacente,” a adăugat el.
Cu ajutorul tehnologiei LIDAR (Light Detection and Ranging), care utilizează laserul în locul undelor radio pentru a măsura distanţa formaţiunilor ascunse, cercetătorii au reuşit să delimiteze zona. Experţii au confirmat că formaţiunile sunt realizate din Halimeda, o algă verde poreclită alga cactus deoarece arată precum opuntia, o plantă australiană.
Descoperirea acestei întinderi vaste de recif a stârnit interesul cercetătorilor asupra efectelor schimbărilor climatice şi a acidifierii apei oceanelor ce pot afecta populaţiei de Halimeda.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: