,,Nu putem opri încălzirea globală,” a afirmat Gavin Schmidt, climatolog şi directorul NASA Goddard Institute of Space Studies. Ceea ce înseamnă că reducerea sau stoparea emisiilor de gaze nu va putea opri schimbările climatice care vor avea loc de-a lungul următorului deceniu. Schmidt consideră că schimbările climatice trebuie încetinite pentru ca omenirea să se poată adapta.
Iată cum ar putea arăta Pământul în 100 de ani!
,,Cred că limita de 1,5 grade Celsius nu va fi atinsă în curând,” a declarat Schmidt. Acesta estimează că limita va fi atinsă în 2030. Schmidt este mult mai optimist în privinţa limitei de 2 grade Celsius pe care crede că nu o vom atinge. Naţiunile Unite speră să evite trecerea acestei limite.
Temperatura medie a suprafeţei nu va fi singura responsabilă pentru schimbările climatice. Anomaliile temperaturilor sau cum vor devia temperaturile dintr-o anumită regiune vor oscila drastic. De exemplu, temperatura de la Cercul Polar din iarna trecută a trecut peste temperatura de îngheţ timp de o zi. Ceea ce înseamnă că ani precum acesta, în care nivelul gheţii de pe suprafaţa oceanului a scăzut, vor fi un fenomen comun. Verile din Groenlanda vor fi fără zăpadă până în 2050.
Schimbările din anul 2015 au fost mult mai mici comparabil cu 2012, când 97% din pelicula de gheaţă a Groenlandei a început să se topească.
Gheaţa din Antarctica va rămâne relativ stabilă, contribuţiile sale la creşterea nivelului oceanelor va fi minimă. În cel mai bun caz, nivelul oceanelor va creşte cu 60 de centimetri până în 2100, deşi creşterea e mică ar putea relocaliza patru milioane de oameni.
Oceanele de la poli vor avea mult mai puţină gheaţă în timp ce oceanele de la tropice se vor acidula. Oceanele absorb un sfert din dioxidul de carbon, făcându-le să devină mult mai calde şi mai acidulate.
Dacă schimbările climatice vor continua, toate recifurile de corali ar fi devastate.
În afară de oceane şi temperatura de la tropice, va creşte până în 2050. Frecvenţa episoadelor secetoase va creşte cu 10%, dublu decât cele din zilele noastre.
Fenomenele meteo extreme vor fi mult mai dramatice. Evenimentul extrem El Nino din 2015-2016 a fost un indicator al fenomenelor ce vor urma: valuri de căldură, incendii de vegetaţie
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: