Modul în care păsările se odihnesc, în timp ce zboară, este mult mai interesant decât pare. Descoperirea poate în sfârşit să explice modul în care păsările pot zbura încontinuu timp de câteva săptămâni, fără să aterizeze. Fără să ştie ce se întâmplă în cer, cercetătorii nu erau siguri dacă păsările zboară continuu fără să se odihnească sau îşi odihnesc pe rând câte o emisferă a creierului (metodă observată la raţe)
Prin măsurarea activităţii cerebrale a fregatelor (păsări care zboară timp de câteva săptămâni continuu pentru a vâna peşti) cercetătorii au demonstrat că păsările îşi pot odihni câte o emisferă a creierului în timpul zborului. De asemenea, îşi pot odihni ambele emisfere pentru scurt timp.
Pentru a descoperi acest lucru, o echipă de la Intitutul Max Planck de Ornitologie din Germania a creat un dispozitiv care poate realiza electroencefalograme (EEG) pentru ca cercetătorii să observe schimbările din creierul păsărilor.
Dispozitivul, ataşat unei fregate femelă adult, a reuşit să capteze somnul lent şi somnul REM (adânc).
Cercetătorii i-au măsurat acvtivitatea cerebrală timp de 10 zile, timp în care a parcurs 3.000 de km în zbor, un dispozitiv GPS a urmărit poziţia păsării şi altitudinea la care zbura.
În timpul zilei, pasărea era activă şi căuta peşti, dar seara pasărea intra într-o stare de somn lent pentru câteva minute, în timp ce continua să zboare deasuprea apei.
Mult mai des, pasărea îşi odihnea câte o emisferă, pe rând. În afară de raţe şi delfinii pot dormi în timp ce înoată, una dintre emisfere fiind activă în cazul în care un pericol s-ar apropia. Oamenii fac acelaşi lucru atunci când dorm în locaţii noi.
În timp ce pasărea se odihnea, aparatul a înregistrat faptul că zburau în cerc de-a lungul curenţilor de aer şi aveau activă emisfera conectată către ochiul care vedea direcţia de zbor. Ceea ce înseamnă că pasărea ştia pe unde zboară în timp ce dormea.
,,Fregatele probabil au un ochi deschis în timp ce dorm, pentru a evita coliziunea cu o altă pasăre, cum fac raţele pentru a se feri de prădători,” a declarat cercetătorul Niels Rattenborg.
Înregistrările EEG au demonstrat că pasărea putea să îşi păstreze direcţia de zbor chiar dacă întreg creierul era în repaus. Uneori, pasărea intra într-un somn adânc, însă în mod ciudat îşi păstra direcţia în aer, chiar dacă toţi muşchii sunt relaxaţi în timpul acestei faze la majoritatea mamiferelor.
Cel mai interesant aspect descoperit a fost faptul că pasărea nu a dormit decât 42 de minute pe zi.
,,Motivul pentru care dorm atât de puţin în timpul zborului, chiar şi noaptea când nu vânează, este încă neclar,” a declarat Rattenborg
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: