O echipă de cercetători de la Universitatea din Liverpool a demarat o expediţie către Marea Caraibilor care are o suprafaţă de peste 2.754.000 de kilometri pătraţi. Obiectivul lor iniţial era studierea curenţilor din bazin care au legătură cu GulfSteam (curentul cald care porneşte din Oceanul Atlantic), necesar pentru încălzirea climatului din zonele vestice ale Europei. Conform revistei Geophysical Research Letter, autorii au descris modul în care aparatura lor a captat un sunet asemănător cu fluieratul. În mod clar ceva destul de mare produce acest sunet, iniţial nu era clar dacă sunetul este produs de o creatură vie sau de un proces natural.
Însă măsurătorile pe care cercetătorii le-au făcut atât la fundul bazinului, cât şi la nivelul curenţilor, au dezvăluit faptul că sunetul nu era produs de un ,,monstru marin”.
Remarcabil, vinovatul pentru producerea sunetului sunt valurile. Câteodată valurile gigantice din bazin se mişcă către vest şi, inevitabil, interacţionează cu fundul oceanului. Valul dispare în momentul în care atinge limita vestică şi reapare pe partea estică a bazinului, ca şi cum ar fi trecut printr-o gaură de vierme.
Rezultatul acestei ape care se propagă în masă, înauntrul şi în afara bazinului la fiecare 120 de zile, produce un sunet clar cu multe octave mai jos decât poate un om auzi. Cantitatea imensă de apă care se mişcă înainte şi înapoi schimbă câmpul gravitaţional care poate fi detectat deasupra atmosferei gravitaţionale a Pământului. ,, Putem compara activitatea marină din Caraibe cu un fluierat,” a declarat Chris Hughes, profesor în ştiinţa nivelului mărilor la Universitatea din Liverpool. Sunetul a fost denumit Rossby Whistle.
Sursa:IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: