”Copacul morţii”, una dintre cele mai toxice plante din lume. Se spune că a fost folosit ca instrument de tortură

09 07. 2016, 09:05

Unul dintre cei mai otrăvitori copaci din lume poate fi întâlnit pe plajele din insulele Caraibe, Bahamas, Golful Mexicului şi în unele zone din America de Sud. În momentul în care l-au descoperit, conquiztadorii spanioli l-au denumit ,,arbol de la muerte”, în traducere: ,,copacul morţii”. Se spune că cei care i-au atins tulpina s-au ales cu arsuri puternice, iar cei care i-au mâncat fructele au început să vomite şi să acuze stări de ameţeală. 

În anul 2000, Nicola Strickland, un radiolog din SUA care se afla în vacanţă în insula Tobago din Marea Caraibilor, a confundat fructul produs de ,,Copacul Morţii” (Hippomane mancinella) cu un măr şi, împreună cu prietena care se afla cu ea, a muşcat din el, încercând să îşi potolească setea. Imediat, cele două au simţit un gust piperat, care, după aceea s-a transformat într-o senzaţie de arsură. Ulterior, aceasta s-a acutizat, iar cele două şi-au dat seama că respiră din ce în ce mai greu. Din fericire, turistele au supravieţuit, cel mai probabil pentru că au mâncat foarte puţin din fructele otrăvitoare. 

,,Copacul Morţii” conţine foarte multe toxine, dintre care cea mai importantă este cea cunoscută sub numele de ,,phorbol”. Localnicii spun că triburile din zona Caraibilor foloseau această substanţă pentru a-şi tortura inamicii. Se spune că băştinaşii îşi legau prizonierii de copaci şi aşteptau să plouă, pentru ca apa să se îmbine cu toxina şi să curgă pe trupurile celor chinuiţi, provocându-le arsuri şi iritări puternice pe piele. 

Băştinaşii spun că cei care au încercat să ardă copacii otrăvitori s-au ales cu iritaţii oculare severe şi chiar au orbit temporar. 

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: Copacul care creşte singur de 400 de ani, în mijlocul deşertului

                                             Metoda inedită a unui băiat din Bulgaria de a combate distrugerea copacilor

                                             Prima ţară care interzice tăierea pădurilor