Cercetătorii de la Centrul spaţial Goddard al NASA au observat ciudăţenia imaginii la scurt timp după ce satelitul Landsat 8 a fost achiziţionat de către Operational Land Imager.
Agenţia spaţială a postat imaginile pe Twitter, cerându-le cititorilor să îşi dea cu părerea despre ce ar putea fi aceste linii.
Răspunsul a venit, însă, din comunitatea ştiinţifică. Stanislav Ogorodov, cercetător de la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, a explicat că Observatorul a înregistrat un fenomenul aproape natural: „Fără îndoială, cele mai multe dintre aceste urme sunt rezultatul dăltuirii în gheaţă”, a explicat Stanislav Ogorodov.
Potrivit lui Ogorodov, apa din această zonă, din apropiere de Novyy Island, este de numai aproximativ 3 metri adâncime, iar gheaţa marină ajunge să fie doar aproximativ de 0,5 m grosime. În acelaşi timp, vânturile şi curenţii sculptează suprafaţa gheţii, creând modele zimţate numite movile, care pot ajunge şi pe fundul mării. Atunci când vântul sau curenţii de apă împing gheaţă plutitoare, Ogorodov a explicat că Observatorul NASA înregistrează din spaţiu părţile proeminente de pe fundul oceanului.
Imagine făcută pe 17 ianuarie 2016. Sursa foto:Norman Kuring/NASA
Oamenii pot crea modele cu aspect similar. Spre exemplu, propulsoarele pot tulbura apelele din Everglades (Florida), iar navele de pescuit vor demola formaţiunile de la fundul mării cu plasele lor. Potrivit Observatorului NASA, în cazul imaginilor făcute deasupra Mării Caspice, gheaţa este aproape sigur cauza predominantă a acestor linii.
Imaginea prezintă, pe lângă aceste linii, şi o coloraţie verde închisă, care este probabil vegetaţie marină sau alge.
Marea Caspica este cel mai mare lac de pe Pământ, considerată a fi o mare închisă, care este mărginită de Turkmenistan, Kazahstan, Rusia, Azerbaidjan şi Iran. Marea nu are ieşire la ocean şi se află în mod ciudat sub nivelul mării. Partea nordică a mării văzută în imaginea NASA este în Depresiunea Caspică. Acum, Marea Caspică se află la aproximativ 28 de metri sub nivelul mării.
Sursa: Live Science
Vă recomandăm şi aceste articole:
Descoperire impresionantă sub gheaţa din Antarctica – FOTO+VIDEO