Descoperire impresionantă sub apele murdare ale Amazonului. ”Am fost stupefiată, atât eu cât şi ceilalţi 30 de oceanografi” – VIDEO
O imensă barieră de corali de aproximativ 965 de kilometri a fost descoperită între Brazilia şi Guyana Franceză, sub apele pline de noroi ale fluviului Amazon.
Adâncimea la care poate fi observată bariera de corali variază între 30 şi 120 de metri adâncime. Deşi este extrem de lungă, de aproximativ 965 de kilometri, nimeni nu a bănuit existenţa ei, în special pentru că marile fluvii produc găuri majore în recifuri, nepermiţând astfel creşterea coralilor, scrie The Guardian.
În plus, au existat puţine dovezi anterioare, asta deoarece coralii cresc în general în ape limpezi, sărate şi însorite, iar apele ecuatoriale de lângă gura de vărsare a Amazonului sunt printre cele mai tulburi ape din lume, cu cantităţi mari de sedimente depuse.
Deşi destul de “sărac” în comparaţie cu alte recifuri, acesta adăpoesteşte peste 60 de specii de bureţi, 73 de specii de peşti, dar şi languste, stele de mare sau alte forme de viaţă care se dezvoltă în recif.
“Am fost stupefiată, atât eu cât şi ceilalţi 30 de oceanografi. În mod tradiţional, studiile noastre despre recifuri s-au concentrat asupra barierelor tropicale de corali, biodiversitatea acestora rivalizând cu cea a pădurilor tropicale”, a declarat Patricia Yager, profesor de oceanografie la Universiatea din Georgia.
Însă reciful proaspăt descoperit se află în mare pericol deoarece guvernul brazilian a vândut 80 de blocuri de exploatare ale petrolului în zona Amazonului, 20 dintre acestea fiind deja în proces de producţie, scrie ziarul The Atlantic.
Amazonul este cel mai mare fluviu al Terrei, având cea mai mare suprafaţă a bazinului hidrografic, de aproape 7 milioane de kilometri pătraţi.
Sursa: Gândul
Vă recomandăm şi acest articole: