Mai jos găsiţi cinci exemplare deosebite de reprezentaţi ai faunei care au capacităţi nebănuite.
1. Antilopa Klipspringer poate sări peste o casă
Specia larg răspândită în zona Africii sub-sahariene, Klipspringerul face parte din rasa cabalină şi este membrul unei familii de mamifere de talie mare, care este capabil să realizeze salturi mari pe verticală. Are picioare micuţe terminate în copite mici, rotunjite de dimensiunea unei monede de 10 cenţi. Aceste picioare, la prima vedere slabe, sunt extrem de puternice şi îi permit antilopei Klipspringer să efectueze salturi de până la 15 metri înalţime.
Sursa foto: idreamafrica.com.na
Este cel mai mare săritor din lumea animală, dacă luăm în calcul dimensiunea picioarelor în raport cu dimensiunea corpului.
O altă trăsătură uimitoare a lui Klipspringer este că această antilopă nu bea niciodată apă, deoarece se hrăneşte cu plante suculente.
2. Pasărea Colibri are o dimensiune a corpului impresionant de mică, dar o poftă de mâncare foarte mare
Sursa foto: Andrew E. Russell/Flickr
Pentru a se menţine în zbor, pasărea Colibri trebuie să bată din aripi de până la 3.000 de ori pe minut, ceea ce-i face ca inima să acceleze până la 1.260 bătăi în acelaşi timp.
Colibri are cel mai rapid metabolism dintre toate vietăţile cu sânge cald şi are nevoie să consume câte 3.500 de calorii pe zi. Aceeaşi cantitate de calorii, pentru un om, ar însemna aproximativ 12 cheeseburgeri pe zi.
Atunci când Colibri ajunge în perioada de noapte, ei cad într-o stare de semi-hibernare, încetinind astfel metabolismul până la 1/15 din rata sa normală.
3. Crevetele Mantis poate face ca apa să fiabră
Sursa foto: David Amsler/Flickr
Spre deosebire de alţi creveţi, Mantis nu se hrăneşte cu cadavre, ci preferă să-şi vâneze hrana. Crevetele atacă cu mişcări rapide melci, moluşte şi stridii.
Dacă fiinţele umane şi-ar putea mişca braţele cu cel puţin 1/10 din viteza cu care Mantis efectuează saltul membrelor după pradă, oamenii ar fi capabili să arunce o minge de baseball pe orbită.
Un atac al crevetelui Mantis poate atinge viteze de 23 metri pe secundă, o mişcare atât de rapidă încât poate face ca apa din apropiere să atingă o temperatură de fierbere, creând un puternic val de bule, care se sparg de prada lor, imediat după ce este înhăţată. Chiar dacă primul atac ratează într-un fel prada, unda de şoc este adesea suficientă pentru a turmenta prada sau chiar pentu a o omorî.
4 Somonul din Pacific are un GPS încorporat
În fiecare an, milioane de somoni de Pacific părăsesc oceanul şi migrează spre râuri, aventurându-se adesea în călătoria ce îi va costa viaţa.
Sursa foto: Rob Kroenert/Flickr
În timpul călătoriei lor, somonii înoată împotriva curenţilor puternici, aruncându-se în sus, peste pragurile râurilor, moment în care sunt vulnerabili şi eventual prinşi de lupi, păsări şi urşi grizzly înainte de a ajunge în locurile unde au apărut cu câţiva ani în urmă, pentru a se reproduce.
Somonii fac această îndelungată călătorie bazându-se numai pe amintirea mirosului acelui râu în care au înotat pe când erau puieţi.
5 Caracatiţă poate evada din locuri imposibil de imaginat
Octopodele sunt creaturi speciale.Ele au propulsie cu jet, camuflaj uimitor, se pot auto-apăra cu ajutorul unui jet de cerneală, iar membrele le sunt extrem de puternice. Dar, mai presus de toate, caracatiţa este extrem de inteligentă, poate cea mai inteligentă dintre toate nevertebratele cunoscute.
Sursa foto: marinmagazine.com
În mediile de cercetare, caracatiţele pot naviga în labirinturi şi rezolva puzzle-uri cu relativă uşurinţă. Ele sunt renumite pentru faptul că pot evada din diverse prinsori, precum un borcan, după cum puteţi vedea în imaginea de mai jos.
În sălbăticie se pot strecura la bordul vaselor de pescuit pentru a mânca crabii din cală. Şi ei pot folosi unelte.
Câteva ţări, printre care Canada, Noua Zeelandă, Australia şi Uniunea Europeană, au interzis cercetările chirurgicale, fără anestezie, pe caracatiţe şi cefalopode, invocând nivelul intelectual superior al acestor animale.
Sursa:UP Worthy
Vă recomandăm şi aceste articole: