Fenomenul extrem de rar la care au luat parte oamenii de ştiinţă – FOTO
O specie de amfibian (Proteus anguinus) aflată pe cale de dispariţie, numită olm, salamandră de grotă ,”peştele om” sau „pui de dragon”, a fost observată în timp ce depunea ouă.
Animalul se reproduce foarte rar, o dată la zece ani şi poate trăi aproape un secol. Potrivit BBC News, câteva din cele 60 de ouă depuse recent au început să dea semne de dezvoltare.
Acest amfibian acvatic reprezintă singurul vertebrat care trăieşte în peşterile din Europa şi este pe lista speciilor protejate încă din 1922. Orice formă de comercializare a acestuia este aspru pedepsită de legea slovenă. Micuţul amfibian este, de altfel, motiv de mândrie naţională în Slovenia, imaginea sa fiind redată pe una dintre monedele acestei ţări.
Evoluţia sa a început acum 200 de milioane de ani şi a avut loc în condiţii de mediu aproape neschimbate, ceea ce îl face foarte sensibil la orice variaţie de temperatură sau lumină, îndeosebi în stadiul de ou.
Descoperirea acestor ouă aparent viabile în labirintul peşterii Postojna este pură şansă pentru biologi, care vor putea face observaţii în habitatul natural, dar care se tem totuşi că ele nu se vor putea dezvolta complet. De aceea, au fost luate măsuri pentru protejarea lotului, care a fost transferat într-un tanc cu temperatură şi compoziţie controlată a apei.
Olmul este o creatură enigmatică şi retrasă, care se ascunde în adâncimile şi întunericul cavernelor. Poate trăi câţiva ani fără să mănânce nimic, respiră sub apă şi atinge vârste de până la 100 de ani. În limba slovenă este numit „peştele om” datorită culorii sale roz, care seamană cu pielea umană. Salamandra este oarbă, dar are un simţ olfactiv extrem de dezvoltat, având de asemenea capacitatea de a percepe vibraţii sau semnale electrice.
Singura observaţie făcută până acum privind reproducerea acestui animal a fost făcută pe o colonie captivă din Franţa. Pe baza acestor observaţii, s-a ajuns la concluzia că ouăle au nevoie de circa 120 de zile pentru a ecloza la o temperatură de 11 grade Celsius. Pentru că în peşterile din Slovenia temperatura nu depăşeşte 9 grade Celsius, se estimează că acum va dura ceva mai mult.
Cercetătorii aşteaptă eclozarea cu sufletul la gură. Acest moment are reprezenta un succes extraordinar pentru conservarea speciei, tot mai ameninţată în lumea modernă de poluare (infiltrarea de ape menajere) şi de distrugerea habitatului natural prin excavări sau foraje.
Sursa: Rador