ZECE mii de rechini înoată acum în apropierea plajelor din Florida – FOTO+VIDEO

17 02. 2016, 18:00

This browser does not support the video element.

Pentru această specie, este absolut normal de a migra în masă spre apele mai calde în lunile de iarnă, dar în acest an rechinii au ajuns mult mai la nord decât de obicei, la numai 100 de metri de ţărm, după cum se poate vedea în această imagine incredibilă de mai jos.
 
 
„Nu este ceva extrem de neobişnuit, e foarte bine că le vedem”, a declarat biologul în rechini Stephan Kajiura, de la Universitatea Atlantic Florida. 
 
„Cel mai interesant lucru este că aceşti rechini sunt chiar de-a lungul ţărmului. Ai putea sta pe mal şi să arunci o pietricică şi aceasta se va lovi de un rechin, sunt atât de aproape”, a explicat Kajiura pentru postul local de radio.
 
Aceasta ar putea suna terifiant, dar nu e motiv de panică, rechinii cu înotătoare negre pot fi mai speriaţi decât oamenii. Reprezentanţii acestei specii nu cresc mult mai mult de 1,5 metri şi deşi acestea sunt responsabile pentru cel mai mare număr de atacuri asupra oamenilor în fiecare an în Florida, aceşti rechini nu au muşcat fatal pe nimeni.
 
 
„Pentru cea mai mare parte, dacă este să privim retrospectiv, avem relativ puţine muşcături ale acestor rechini asupra oamenilor în această zonă. Rechinii cu înotătoare negre sunt într-adevăr foarte timizi, astfel încât atunci când ajungi în apă ei se vor împrăştia”, a declarat Kajiura. 
 
El a adăugat că înotătorii nu vor fi nevoiţi să evite apa atâta timp cât instrucţiunile salvamarilor şi măsurile de precauţie vor fi respectate, spre exemplu evitarea înotului în amurg şi în zori.
 
Ceea ce este mai interesat este motivul pentru care rechinii au decis să rămână în apropierea Palm Beach anul acesta decât să se aventureze să migreze mai departe, spre sud, spre zonele Miami-Dade şi Ft. Lauderdale. 
 
Există speculaţii că această schimbare ar putea fi declanşată de El Nino, care menţine Coasta de Est neobişnuit de caldă, alături de creşterea constantă a temperaturilor oceanului şi la ecuator. 
 
 
„Una dintre explicaţii poate fi habitatul care este adecvat pentru rechini, atunci de ce nu rămân aici?”, afirmă Kajiura.
 
Pentru a încerca să înţeleagă mai bine comportamentul rechinilor, Kajiura a marcat deja 32 de rechini şi vrea să mai marcheze şi încă 28, astfel încât să poată urmări unde rechinii se duc pe tot parcursul anului şi modul în care aceştia se comportă.
 
Sursa: Science Alert
 
Vă recomandăm şi aceste articole: