Home » Natură » Ciorile au uimit din nou oamenii de ştiinţă. Ce au făcut cu ajutorul unor camere de luat vederi. ”Nimeni nu a mai făcut asta” – VIDEO

Ciorile au uimit din nou oamenii de ştiinţă. Ce au făcut cu ajutorul unor camere de luat vederi. ”Nimeni nu a mai făcut asta” – VIDEO

Publicat: 26.12.2015
Numai două specii pe Pământ ştiu cum să folosească instrumentele în forma de cârlig: oamenii şi ciorile caledoniene. Iar acum, pentru prima dată, oamenii au văzut cum ciorile au folosit camerele de luat vederi pentru a se filma.
Ciori există peste tot în lume, dar speciile din Noua Caledonie, o insulă împădurită din Pacificul de Sud, sunt renumite pentru capacitatea lor de a face şi de a folosi instrumente.  Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă descriu modul în care 19 regizori zburători au capturat unele imagini video.
 
„Eu am mai văzut înainte, şi alţi cercetători au văzut, demonstraţiile de inteligenţă ale ciorilor, dar nimeni nu a reuşit să filmeze asta”, a declarat Christian Rutz, specialist în ecologia comportamentală la Universitatea St. Andrews din Scoţia, coautor al studiului.Ecologiştii Jolyon Troscianko şi Christian Rutz au ataşat o mini cameră de spionaj pentru a înregistra cum ciorile folosesc ustensile.  
 
„Unii oameni cred că e nevoie de un creier mare pentru a utiliza anumite instrumente. Aceste ciori infirmă acest lucru. Ele demonstrează un comportament incredibil de complex. Marea întrebare este: de ce şi cum? Ce este special la ciorile de pe această insulă? „, a declarat Rutz.
 
 
Alte specii de păsări sunt cunoscute prin faptul că utilizează instrumente. De exemplu, ciocănitoarea Finch Galapagos foloseşte ţepii cactusului şi nuiele pentru a vâna insecte, iar vulturul egiptean foloseşte pietrele pentru a sparge oul de struţ.
 
Dar cioara caledoniană este prima care a folosit intrumente în formă de cârlig, fapt nemaiauzit pentru o specie non-umană. Pentru a studia comportamentul ciorilor, cerectătorii au construit un aparat de fotografiat, care ar putea fi ataşat de partea inferioară a penelor de la coada păsării. Această cameră ar transmite imagini în direct cu ceea ce face cioara.
 
„Dar s-ar întâmpla ceva interesant, chiar a doua zi am pierdut dispozitivul de transmisie radio. Am avut toate aceste fragmente de imagini, dar foarte rar am avut secvenţe mai lungi, neîntrerupte” a declarat Rutz.
 
Rutz şi Troscianko au crezut că ar putea obţine înregistrări mai lungi pe carduri micro-SD din interiorul camerelor de luat vederi. Dar asta ar fi însemnat că ar trebui să preia cumva camerele după ce au lăsat păsările sălbatice să zboare cu ele.
 
 
Aşa că au conceput o soluţie de low-tech: Ei au folosit bucăţi de baloane de la petrecerile de ziua de naştere, cât mai ieftine, pentru a ataşa camerele de penele de la coada păsării. După aproximativ o săptămână, lumina soarelui ar degrada cauciucul suficient pentru a sparge balonul şi aparatul de fotografiat ar cădea pe pământ.
 
După ce au avut prima înregistrare, cerectătorii au exclamat:”Este incredibil de incitant. Puteţi urmări o plimbare de cioară, spre exemplu cum zboară prin pădure”. Le-a reuşit să recupereze 10 din cele 19 camere de luat vederi ataşate ciorilor cu mai mult de 10 de ore de material pentru analiză.
 
Au fost surpinse momente cum ciorile căutau hrană , dar cel mai important, patru dintre ciori s-au  filmat folosind instrumente.
 
Aceste patru păsări au cheltuit 19% din timpul lor pentru căutarea hranei, folosind uneltele lor. (Restul timpului s-au folosit de ciocurile lor.) Cercetatorii speră să înţeleagă ce face ca ciorile să folosească un instrument într-o anumită situaţie.
 
 
Faptul că doar patru din cele 10 ciori au folosit instrumente ridică unele întrebări complicate. Asta înseamnă oare că camerele de luat vederi nu au reuşit să înregistreze cazurile când acestea se foloseau de anumite intrumente sau este un semn că unele ciori caledoniene nu utilizează instrumente deloc?
 
„Asta pare a fi un puzzle evolutiv. De ce atât de puţine animale folosesc instrumente şi de ce suntem atât de buni noi, oamenii la asta?”, s-a întrebat Christian  Rutz
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase