Pe coasta de Sud a Siciliei, pe cea mai mare insula din Marea Mediterană, se află oraşul Realmonte în care există o mină uriaşă de sare, care are tunele subterane ce ajung la 25 de km lungime şi la o adincime de 100 de metri sub pământ.
Pereţii minei de sare sunt, în mod natural, decoraţi cu fâşii de pietre de diferite nuanţe aranjate în cercuri concentrice şi linii. Aceste benzi colorate s-au format în urmă cu aproximativ 5 milioane ani prin depunere de sare, atunci când apa de mare s-a evaporat, lăsând cantităţi mari de sare dizolvată ca precipitat. În această perioadă, Marea Mediterană a suferit aproape o uscare completă, pe care geologii o numesc Criza Messiniană de Salinitate.
Din cauza condiţiilor climatice, în general aride, într-un mileniu, bazinul mediteranean aproape complet s-a uscat, formând un bazin adânc, uscat, care a ajuns de la 3 până la 5 km sub nivelul oceanului mondial.
„Temperatura, care poate facilita vaporizarea, poate afecta tipul de sare care rămâne drept precipitat, ceea ce înseamnă că un alt tip de sare se formează în timpul iernii decât în timpul verii”, explică
The Earth Story.
Astfel, sărurile deschise la culoare şi cele întunecate, repezinta de fapt sedimentele care s-au depus pe timp de vară şi depozitele pe timp de iarnă. Aceste cicluri sezoniere sunt cunoscute, în lumea geologică, ca varve – depozit stratificat de argile din lacurile glaciare din cuatenar, care se prezintă ca nişte benzi albicioase sau cenuşii-închise. Iar în cazul de faţă putem vedea modele fascinante de varve.
Pe lângă acestea, Mina Salina Realmonte din Italia are, de asemenea, şi o biserică încorporată adânc în mina de sare, cu altar, trepte, fresce şi crucifix, toate sculptate cu mare grijă şi migală în sare. Biserica este capabilă de a găzdui până la 800 de persoane. În fiecare an, la începutul lunii decembrie, au loc ceremonii în biserica subterană, pentru a sărbători Sfânta Barbara, protectoarea minerilor.
Mina Realmonte este capabilă să producă, aproximativ, 500 de mii de tone de sare în fiecare an, având un rol important în economia locală. Această regiune se crede că are rezerve de sare de 100 de milioane de tone.