Astfel, copiii care trăiesc alături de câini prezintă un risc de dezoltare a astmului cu 13% mai scăzut până la vârsta şcolarizării, în timp ce copiii care trăiesc în zone rurale, alături de animale de fermă, beneficiază de o reducere cu 52 de procente a acestui risc.
Deşi studiul nu demonstrează în mod direct teoria potrivit căreia câinii previn astmul, analiza sugerează faptul că părinţii care aşteaptă venirea pe lume a copiilor lor ar putea să nu mai fie nevoiţi să renunţe la animale de companie, precizează autorii studiului.
„Să permiţi copiilor să aibă un animal de companie în casele lor echivalează cu îmbogăţirea vieţii de familie în multe feluri şi, poate, cu îmbogăţirea microbiomului şi întărirea sistemului lor imunitar”, a explicat Tove Fall, cercetător la Universitatea Uppsala din Suedia.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1 milion de copii, născuţi în Suedia, între anii 2001 şi 2010.
Analiza a inclus aproximativ 276.000 de şcolari, din care aproape 22.000 au avut un câine în primul lor an de viaţă şi circa 950 ai căror părinţi lucrau în preajma unor animale de fermă. În total, 11.600 copii au suferit un incident astmatic în cel de-al şaptelea an de viaţă.
Expunerea la câini şi animale de fermă în primul an de viaţă a scăzut riscul de astm şi în cazul copiilor preşcolari.
Preşcolarii au beneficiat de un risc de astm cu 10% mai mic dacă au avut un câine în familie şi de o scădere cu 21% a riscului de astm în cazul expunerii la animale de fermă.
Expunerea la animalele de companie a părut să nu aibă un efect protector în cazul copiilor cu vârste sub trei ani.