Acest tip de maimuţe emit sunete la fel ca oamenii. Rezultatele surprinzătoare ale unui nou studiu
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că această flexibilitate de emitere a sunetelor, abilitate considerată esenţială pentru dezvoltarea limbajului, nu ar fi specifică doar rasei umane, dar şi că trăsăturile de bază ale limbajului uman ar fi adânc ancorate în descendenţa noatră din primate.
”Cu cât ne uităm mai mult, cu atât găsim mai multă continuitate între animale şi oameni”, a spus unul dintre autorii studiului, Zanna Clay de la Universitatea Birmingham din Anglia.
Vocalizele animalelor sunt făcute în general în contexte ”înguste” de comportament, legate de anumite stări emoţionale, cum ar fi exprimarea agresivităţii sau avertizarea asupra unui potenţial pericol.
În contrast, oamenii au ”flexibilitate funcţională” atunci când vine vorba despre emiterea sunetelor.
Studiul realizat asupra maimuţelor bonobo a arătat că indivizii din această specie produc un anumit sunet de strigare, cunoscut drept ”peep”, în mai multe situaţii: unele neutre, altele pozitive sau negative. Printre acestea se numără momentele în care mănâncă, în care călătoresc, în care se odihnesc, în care sunt speriaţi sau în care se curăţă.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest sunet demonstrează faptul că maimuţele bonobo au la rândul lor o ”flexibilitate funcţională”. Similar sugarilor, semnificaţia sunetului trebuie dedusă de ceilalţi indivizi.
Tranziţia evolutivă de la o funcţionalitate fixă de emitere a unor sunete către una flexibilă, specifică omului, ar fi apărut în urmă cu 6-10 milioane de ani, mai reiese din cercetare.
Sursă: Business Standard