Metoda inedită prin care o companie americană vrea să salveze rinocerii. Animalele au ajuns în pragul extincţiei din cauza braconajului
Conform companiei Pembient, un corn de rinocer sintetic obţinut prin această metodă este similar din punct de vedere genetic dar şi spectrografic cu cornul natural. Această companie pregăteşte pentru viitorul apropiat şi lansarea unei beri care să aibă printre ingrediente şi un extras de corn de rinocer, special concepută pentru piaţa chineză.
Cererea enormă de pe pieţele medicinei tradiţionale din China şi Vietnam a provocat o creştere alarmantă a braconajului la rinocer în Africa şi Asia, aducând aceste animale în pragul dispariţiei. În Africa de Sud, unde se află 80% din populaţia de rinoceri a Africii, au fost braconate nu mai puţin de 1.215 de exemplare de rinocer în cursul anului trecut, conform datelor oficiale.
Matthew Markus, CEO al companiei Pembient, a precizat că aceste cornuri sintetice de rinocer vor fi comercializate la un preţ de opt ori mai mic decât preţul unuia natural, sperând că astfel braconierii nu vor mai putea să-şi vândă marfa şi vor renunţa la uciderea acestor animale.
Piaţa neagră a traficului cu cornuri de rinocer este ameninţată nu doar de preţul scăzut al cornului sintetic, ci şi de faptul că acesta este chiar mai pur decât cel natural. În prezent, mediul de viaţă al acestor animale este contaminat de agenţi poluanţi, iar cornul de rinocer produs în laborator este la fel de pur ca unul al unui animal care a trăit înainte de intrarea în Era Industrială.
Există însă şi voci pesimiste cu privire la succesul acestei iniţiative. Una dintre ele este Susie Ellis, director executiv al organizaţiei International Rhino Foundation. Vânzarea unor cornuri sintetice nu reduce cererea de cornuri de rinocer şi ar putea duce chiar la o intensificare a braconajului pentru că această strategie va avea efectul de a creşte cererea pentru „adevăratul corn de rinocer”. În plus, mai crede ea, producerea de cornuri sintetice va avea efectul de a încuraja folosirea lor pentru presupusele efecte benefice pentru sănătate, deşi ştiinţa a demonstrat că acest corn nu are astfel de efecte.