Colin Peden, absolvent al Universităţii din Oregon, realiza un studiu pe viermi cilindrici (nematode) când a observat un lucru neaşteptat: împerecherea cu un mascul din New York reducea speranţa de viaţă a femelelor la jumătate faţă de cea a femelelor care nu avea parte de o companie masculină. Pe de altă parte, împerecherea cu masculi colectaţi din Germania sau din Ohio reducerea speranţa de viaţă cu numai 20 la sută.
Mai mult, chiar şi o zi petrecută în prezenţa unor viermi C remanei din New York avea rezultate similare. Morţile premature nu au fost corelate nici cu o fecunditate sporită. Viermii newyorkezii au avut de două ori mai puţini urmaşi decât cei din alte părţi.
Profesorul Patrick Phillips a început să se întrebe cum reuşeau să supravieţuiască aceşti viermi, în condiţiile date. El a descoperit că ei ar avea ”super-spermă”, capabilă să o întreacă pe cea a altor viermi atunci când erau împerechiaţi cu aceleaşi femele.
”În ciuda mărimii scăzute, spermatozoizii nematodelor sunt mai mari decât cei umani şi se crede că spermatozoizii proveniţi de la mai mulţi masculi se bat, la propriu, pentru a avea acees la ovulele femelei”, spune Phillips. ”Prin urmare, o explicaţie rezonabilă din punct de vedere a evoluţiei ar fi aceea că aceşti masculi nu fac o pereche bună, însă au capacitatea de a fi taţi”, a mai precizat el.
Sursă: IFLScience