Imaginile video surprinse de camerele cu infraroşu ale WWF înfăţişează o familie de tigri, formată din mama protectoare şi puii săi jucăuşi, la 30 de kilometri de graniţa Chinei cu Rusia.
Puii de tigru surprinşi în filmarea de zece secunde au vârsta de aproximativ un an şi jumătate, după cum estimează profesorul Jiang Guangshun, Vicepreşedintele Executiv al Centrului de Cercetare a Felinelor din cadrul Administraţiei Forestiere de Stat din China.
Această filmare arată faptul că populaţia de tigri siberieni se răspândeşte şi se stabileşte pe teritoriul Chinei, a declarat Shi Quanhua, Senior Manager al Programului pentru Feline Mari al WWF-China. Acest clip uimitor este rezultatul muncii de conservare depuse timp de mai mulţi ani – stabilirea ariilor de conservare, crearea unei populaţii de animale-pradă şi instalarea a mai mult de o sută de camere de filmat cu infraroşu în zone de cele mai multe ori greu accesibile pentru oameni.
În trecut, singura dovadă a faptului că tigrii siberieni, cunoscuţi şi sub numele de tigrii Amur, ajunseseră la o distanţă atât de mare faţă de graniţă erau urmele lăsate de animale.
Planul WWF pentru conservarea tigrului siberian desemnează arealul Wangqing-Hunchun-Suiyang-Dongning din China drept zonă prioritară pentru conservarea acestei specii, din 2010. Proiectele de conservare din zonă includ reintroducerea speciilor vânate de tigri, precum căprioarele, dar şi protejarea coridoarelor ce permit populaţiei de tigri din China să se mişte în libertate. Munca depusă de WWF în această zonă este sprijinită de către Departamentul Forestier din provincia chineză Jilin.
Deficitul de pradă a reprezentat o ameninţare majoră pentru tigrii siberieni sălbatici, afirmă Shi Quanhua. „Noi ne-am concentrat munca pentru a reface populaţiile speciilor pe care tigrii siberieni le vânează, prin refacerea habitatului natural şi prin eforturi de a opri braconajul. Acum, o dată cu apariţia acestui clip unic, este evident faptul că toată munca grea pe care am depus-o pentru a reface populaţia de tigri siberieni sălbatici a meritat efortul”, a adăugat Senior Managerul al Programului pentru Feline Mari al WWF-China.
Rusia a salvat tigrii siberieni
Tigrii siberieni erau cândva răspândiţi în nordul Chinei, în Orientul Îndepărtat Rus şi în Peninsula Coreeană. În anii 1940 ajunseseră în pragul extincţiei din cauza vânătorii, în sălbăticie rămânând doar 40 de exemplare. Rusia a fost prima ţară care a acordat protecţie totală tigrilor, salvând această specie astfel încât astăzi există aproximativ 400 de exemplare la nivel global, majoritatea fiind întâlnite în Rusia şi 18-20 de tigri adulţi la graniţa cu China.
Aceste imagini demonstrează că Rezervaţia Naturală Wangqing a devenit acum un loc pentru reproducerea tigrilor siberieni. Văzând aceste rezultate pozitive ca urmare a eforturilor noastre, ne sporeşte încrederea că populaţia de tigri siberieni poate fi refăcută, a spus Wang Fuyou, şeful diviziei Departamentului de conservare al Rezervaţiei Naturale Wangqing.
WWF lucrează cu toate ţările în care există diferite specii de tigri pentru a atinge obiectivul denumit “Tx2”, ce constă în dublarea populaţiei de tigri sălbatici până în anul 2022, următorul An Chinezesc al Tigrului.
Tigrii sunt pe cale de dispariţie, existând în total doar 3200 de exemplare sălbatice. În 2014, toate guvernele din ţările în care trăiesc tigri s-au pus de accord să facă un recensământ al speciei în ţările lor, urmând ca în 2016 să poată fi făcut public numărul actualizat al populaţiei globale de tigri, la jumătatea drumului către ţelul “Tx2”.
Tigrii siberieni sunt vânători solitari
Uşor de recunoscut după blana lor vărgată, cei mai mulţi tigri siberieni trăiesc în păduri sau în zone cu multă iarbă. Sunt înotători puternici şi adesea se scaldă în lacuri sau râuri. Până în ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci, dintre care tigrul siberian se confruntă cu pericolul iminent al dispariţiei.
Blana tigrului siberian este moderat de groasă, aspră şi rară, în comparaţie cu cea a altor feline care trăiesc în fosta Uniune Sovietică.
Tigrii siberieni sunt vânători solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc să îşi ia în stăpânire un teritoriu propriu. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut, însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei. Femelele nasc 2-4 pui, după o perioadă de gestaţie de 104 zile.
Tigrii siberieni se hrănesc cu căprioare, porci sălbatici şi bivoli.