Mega fauna (III)

27 11. 2007, 09:23

Arctodus simus

Modul de hranire al uriasului ramane in continuare un mister pentru oamenii de stiinta. Desi statura sa ii permitea sa vaneze mamuti sau alte ierbivore de dimensiuni gigantice, cercetatorii inclina sa creada ca acesta era mai degraba necrofag. Narile largi, duble fata de cele ale unui urs grizzly ii permiteau sa detecteze un cadavru de la aproape 10 kilometri. De asemenea, oasele membrelor, lungi si subtiri, nu ar fi putut sustine intreaga masa a animalului in situatia in care ar fi fost implicat intr-o lupta cu un mamifer mai mare.

Motivele extinctiei sale raman necunoscute, la fel ca si in cazul mega faunei din pleistocen. Cauzele ar putea merge de la disparitia vanatului si competitia cu alte carnivore de staturi mult mai mici pana la interferenta omului in habitatul sau natural.

Megatherium

Desi dentitia sa confirma ca Megatherium era un ierbivor, carcasele de Glyptodon, un alt mamifer urias din pleistocen, i-au determinat pe cercetatori sa admita ca animalul s-ar fi putut hrani ocazional si cu carne. Aceasta si pentru ca Glyptodon nu avea alt pradator natural decat pe uriasul Megatherium. De altfel, este greu de crezut, dat fiind marimea sa, ca lenesul gigantic sa fi avut vreun pradator, cu atat mai mult cu cat in America de Sud, zona de raspandire, nu exista nici un alt animal de asemenea dimensiuni.
Faptul ca Smilodon, temut pradator preistoric, ar fi atacat Megatherium este o conceptie gresita, diferenta de statura dintre cele doua vietuitoare fiind imensa.Uriasul omnivor ar fi disparut acum circa 8000 de ani, odata cu interferenta omului care, fie l-a vanat fie i-a distrus habitatul natural.

Panthera leo atrox

Smilodon fatalis

Carcharodon megalodon