Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce unii oameni se învineţesc foarte uşor?

De ce unii oameni se învineţesc foarte uşor?

De ce unii oameni se învineţesc foarte uşor?
Publicat: 04.06.2016
Există unii oameni care se trezesc dimineaţa cu vânătăi, fără a-şi da seama cu siguranţă care a fost cauza producerii acestora.
Amy Shira-Teitel, prezentatoarea canalului de YouTube ,,Vintage Space”, le explică celor care au trecut prin astfel de experienţe cum au ajuns într-o asemenea situaţie şi cum o pot remedia. 
 
Ceea ce vedem ca fiind o vânătaie este, de fapt, sânge prins exact sub piele, un fel de hemoragie internă, care nu necesită neapărat îngrijiri medicale complexe. Sângele provine din vasele capilare aflate foarte aproape de suprafaţa pielii. 
 
În mod normal, atunci când suferim traume fizice, vasele capilare se sparg, iar sângele este eliberat sub piele. În momentul în care lichidul sangvin ajunge în zona unde s-a produs traumatismul, trombocitele fac ca sângele să se coaguleze şi să dea formă vănătăii. Într-o primă fază, aceasta va avea culoare violet, însă, pe parcurs ce celulele microfage încep să digere sângele, culoarea vânătăii va deveni treptat galbenă, până când echimoza va dispărea definitiv. 
 
Unii oameni se învineţesc mai uşor decât alţii, din cauza mai multor factori. Vârsta, expunerea la soare şi tendinţele genetice pot face ca pielea să fie mai subţire. Astfel, vasele capilare sunt mai slabe, iar posibilitatea apariţiei vânătăilor este mult mai mare. 
 
Persoanele cu grăsime corporală mare sunt mai predispuse la a face vânătăi, dar acest lucru se poate întâmpla şi în cazul sportivilor. În organismul acestora, după o serie de exerciţii fizice intense, pot apărea rupturi musculare de mici dimensiuni, care duc la ruperea vaselor capilare. Unele medicamente, cum este, de exemplu, aspirina, au efect anticoagulant, ceea ce înseamnă că fac ca vânătăile să reziste mai mult în timp. 
 
Există, însă, şi situaţii mult mai grave. Lupus-ul, ciroza şi infecţiile cronice pot impiedica procesul de coagulare, la fel cum se întâmpla şi cazul anumitor forme de malnutriţie. Mai mult decât atât, celor care suferă de boli precum hemofilia sau sindromul Von Willebrand le pot apărea vânătăi fără a suferi traume fizice. 
 
Sursa: seeker.com
 
Vă mai recomandăm şi: Tratament inedit pentru obezitate
 
                                             De ce apar cearcănele şi cum putem scăpa de ele?
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase