„Luna se află în atmosfera terestră”, a precizat Igor Baliukin de la Institutul de Cercetare Spaţială din Rusia, autorul principal al studiului. „Nu am fost conştienţi de el până la observaţiile realizate de SOHO”, a adăugat savantul.
Atunci când atmosfera ia contact cu spaţiul cosmic, se formează nori de atomi de hidrogen numiţi generic geocoroana. Unul dintre instrumentele navei spaţiale, SWAN, şi-a folosit senzorii pentru a monitoriza semnătura hidrogenului şi pentru a detecta în mod precis cât de îndepărtate sunt marginile acestei geocoroane. Aceste observaţii pot fi realizate doar în anumite perioade ale anului, atunci când Terra şi geocoroana intră în câmpul de observaţie al instrumentului, scrie Phys.
Pentru planetele cu hidrogen în sferele externe, vaporii de apă sunt deseori văzuţi mai aproape de suprafaţă. Acesta este cazul planetelor Pământ, Marte şi Venus.
„Este interesant în mod special atunci când se caută exoplanetele cu o potenţială rezervă de apă”, a explicat Jean-Loup Bertaux, coautor al lucrării.
Noul studiu a scos la iveală că lumina solară comprimă atomii de hidrogen în geocoroană în partea Pământului îndreptată spre Soare şi, de asemenea, produce o regiune de densitate în regiunea întunecată. Regiunea de hidrogen mai densă expusă la lumină este totuşi foarte rarefiată, cu doar 70 de atomi pe centimetru cub la 60.000 de kilometri de suprafaţa terestră şi la 0,2 atomi pe centimetru cubi la distanţa până la Lună.
„Pe Pământ l-am numit vid, aşadar hidrogenul nu este suficient de semnificativ pentru a facilita explorarea spaţială”, a explicat Igor. Totuşi, geocoroana Pământului ar putea afecta calitatea observaţiilor astronomice realizate în proximitatea Lunii. „Telescoapele spaţiale care observă cerul în lungimi de undă ultraviolete pentru studiul compoziţiei chimice ale stelelor şi galaxiilor ar trebui să ia în considerare acest aspect”, a adăugat Jean-Loup Bertaux, membru al echipei de cercetare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pământul elimină sute de tone de atmosferă, zilnic, în spaţiu
Misterul caracteristicilor colorate din atmosfera lui Jupiter a fost rezolvat