Studiul rezolvă dezbaterea savanţilor cu privire la vârsta inelelor. Unii credeau că acestea s-au format odată cu planeta acum 4,5 miliarde de ani din resturile de gheaţă care au rămas pe orbită după formarea Sistemului Solar. Alţii credeau că inelele sunt foarte tinere şi că într-un anumit moment, Saturn a capturat un obiect din Centura Kuiper sau o cometă pe care l-a redus la detritusul de astăzi, scrie Science Daily.
Cunoaşterea forţei gravitaţionale a inelelor a permis şi calcularea masei, care este de doar 40% din masa lunii Mimas a lui Saturn, care la rândul ei este de 2.000 de ori mai mică decât Luna. Aceste măsurători au permis cercetătorilor să calculeze şi vârsta.
Acestea au fost conduse de Philip Nicholson de la Cornell University şi s-au bazat pe studiile anterioare care au dus la crearea unui model care asociază masa inelelor şi vârsta lor. O masă mai mică înseamnă şi o vârstă mai mică, pentru că inelele sunt la început constituite din gheaţă şi sunt luminoase, dar cu timpul devin contaminate şi întunecate de detritusul inteplanetar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Hubble a suprins aurorele uimitoare de pe Saturn
Saturn şi lunile sale: imagini spectaculoase realizate de sonda Cassini (FOTO)