În prezent, oamenii pot respira sub apă doar cu ajutorul echipamentelor. Conform Live Science, unele animale, precum meduzele, absorb oxigenul din apă direct prin pielea lor O cavitate gastrovasculară din corpul lor are un scop dublu: digeră hrana şi transportă oxigen şi dioxid de carbon în jurul corpului.
Primele forme de viaţă microbiană de pe Pământ utilizau oxigenul în acelaşi mod precum meduzele. Acest tip de respiraţie a apărut în urmă cu aproximativ 2,8 miliarde de ani, „atunci când cianobacteriile au început să pompeze oxigen în atmosferă”, conform cercetătorului Juli Berwald, autor al cărţii Spineless: The Science of Jellyfish and the Art of Growing a Backbone.
Respiraţia prin difuzia oxigenului în corp se găseşte şi la echinoderme, un grup de animale marine ce includ stele de mare, arici de mare şi castraveţi de mare. Stelele de mare absorb oxigen atunci când apa trece prin papulele de pe pielea lor. Unele tipuri de castraveţi de mare au un tip special de respiraţie. Acest sistem respirator este localizat în apropierea anusului. Practic, castravetele de mare absorabe oxigenul prin anus şi îl transportă prin întregul corp. „Practic, aceste animale respiră prin posterior”, a declarat Christopher Mah, cercetător al Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian.
În cazul peştilor, branhiile s-au dovedit a fi un sistem respirator de succes. Ei utilizează o reţea de case de sânge pentru a absorbi oxigenul şi pentru a-l răspândi prin membrana branhiilor. Deşi la bază au acelaşi mecanism, branhiile diferă ca structură în funcţie de specie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Aceste ”branhii” pot permite oamenilor să respire sub apă
Omul-amfibie: o mască ne va permite să respirăm sub apă prin “branhii” artificiale
Vom putea respira sub apă? Un material „miraculos” inventat recent ne-ar putea da această capacitate