Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce este o galaxie spirală?

Ce este o galaxie spirală?

Ce este o galaxie spirală?
Publicat: 25.11.2018
Galaxiile spirală sunt compuse din stele şi gaz ce formează deseori o formă frumoasă. Majoritatea galaxiilor descoperite de cercetători, până acum, sunt circulare, în opoziţie cu alte forme pe care le pot întruni, precum cea eliptică sau neregulată.

Calea Lactee, galaxia din care face parte şi Pământul, reprezintă un exemplu de galaxie spirală. Conform Space, această formă este întâlnită la 72% dintre galaxiile observate de cercetători, conform datelor furnizate de Telescopul Spaţial Hubble.

Majoritatea galaxiilor spirală au în centru o protuberanţă înconjurată de un disc plat de stele ce se rotesc. Protuberanţa din centru este de obicei compusă din stele stinse şi se crede că ar conţine şi o gaură neagră supermasivă. Discul ce se roteşte în jurul centrului se separă în mai multe „braţe” ce încercuiesc galaxia. Aceste braţe spiralate conţin gaz, praf şi stele tinere în cantităţi uriaşe.

Modul în care braţele spiralate se formează încă reprezintă un mister pentru cercetători. O teorie sugerează că braţele galaxiei sunt rezultatul densităţii undelor ce călătoresc prin discul extern. Întâlnirile din galaxii ar fi cele ce formează aceste unde deoarece masa galaxiei mai mici ar putea afecta structura celei cu dimensiuni mai mari, în timpul contopirii dintre cele două.

Specialiştii susţin că galaxiile spirală se transformă în galaxii eliptice, însă nu se ştie cu exactitate cât de comune sunt galaxiile eliptice având în vedere că sunt compuse, în mare parte, din stele stinse, fiind astfel mai greu de observat.

Una dintre cele mai mari galaxii spirală descoperite este NGC 6872, ce are o circumferinţă de 522.000 de ani lumină, de cinci ori mai mare decât Calea Lactee.

Vă recomandă,m să citiţi şi următoarele articole:

Andromeda, galaxia care va intra în coliziune cu Calea Lactee. Când va avea loc evenimentul şi cele mai importante descoperiri legate de ea

Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente

Calea Lactee aşa cum n-ai mai văzut-o niciodată: galaxia într-o imagine de 9 gigapixeli (VIDEO)

De ce galaxiile au forme diferite?

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase