Pe Staţia Spaţială Internaţională, fierberea apei este extrem de dificilă, conform IFL Science. Astronauţii de la bordul staţiei au descoperit că apa, chiar dacă ajunge la o temperatură cu 160 de grade Celsius, mai mare decât punctul de fierbere, în spaţiu microgravitaţia păstrează forma lichidă a apei.
Din motive de siguranţă, astronauţii nu au putut ridica mai mult temperatura pentru a fierbe apa. Lichidul care rămâne în această formă, chiar dacă are o temperatură mai mare decât punctul de fierbere, se numeşte fluid ,,supraîncălzit”. Dacă acesta este expus brusc la o scădere de presiune sau dacă temperatura crescută permite formarea bulelor, ar putea avea loc o explozie.
Credit: NASA/JPL-Caltech
NASA şi experţii din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute nu cunosc încă motivul pentru care apa nu fierbe în spaţiu, dar au propus câteva teorii. Conform lucrării, fenomenul ar putea avea loc din cauza ,,efectului Maragoni”. Datorită legăturilor puternice de hidrogen, apa prezintă tensiune superficială.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: