Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care sunt originile câinilor?

Care sunt originile câinilor?

Care sunt originile câinilor?
Publicat: 03.01.2017
Originile câinilor au fost ascunse în mister pentru mulţi ani. Noile cercetări genetice ar putea dezvălui provenienţa câinilor şi a relaţiei cu oamenii.

Ultimele cercetări din domeniu au dezvăluit originea domesticirii câinelui din Europa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Asia de Sud sau Asia de sud-est. Experţii consideră că animalele ar fi apărut în urmă cu 10.000 de ani sau 38.000 de ani în urmă. 

După domesticire, câinele a fost unul dintre ajutoarele de bază al omului, animalele erau utilizate pentru apărare, vânătoare, pentru protejarea oilor şi pentru transportul cu sania.  În timp ce a călătorit, populaţia de câini s-a amestecat cu lupii, astfel luând naştere unele rase de câini. În cadrul unui studiu din 2015 realizat de Genome Research a fost estimat că 25% din ADN-ul lupilor Eurasiatici provine de la amestecarea cu câinii domestici. 

Conform unui studiu din iunie 2016, publicat în revista Science, câinii ar fi fost domesticiţi de două ori în zone opuse ale continentului Eurasiatic în urmă cu cel puţin 15.000 de ani. Conform studiului, populaţia antică europeană  a fost înlocuită de o populaţie estică, asiatică, astfel câinii din prezent au rădăcini asiatice, antice. 

Înainte de a colecta probe de ADN de la mii de lupi din prezent, cercetătorii au încercat să extragă urme de ADN din oasele câinilor antici, inclusiv probe din oasele unui animale de acum 4.800 de ani descoperit în Newgrange, Irlanda. ,,Câinele antic nu este strâmoşul câinelui sau lupilor moderni,” afirmă Mietje Germonpre, cercetător care nu a fost implicat în studiul despre originile duale ale câinilor. 

Sursa: Discover Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase