Ce provoacă erecţia?
Erecţia penisului apare ca răspuns la anumite efecte complexe din sistemul nervos şi a glandelor endocrine ale omului. Atunci când există excitaţie sexuală, în creier se produce un fenomen care declanşează suplimentarea vaselor de sânge din penis, permiţând pătrunderea sângelui în penis.
Mai mulţi hormoni sunt implicaţi în influenţarea mesajelor din creier, precum testosteronul. Acelaşi mecanism apare şi fără implicarea creierului printr-o acţiune reflexă a măduvei spinării. Acest fapt explică de ce oamenii cu probleme ale măduvei spinării pot avea erecţie.
Ce sunt erecţiile în somn?
Erecţia nocturnă apare în timpul fazei REM a somnului (fază în care oamenii visează). Acestea apar atunci când anumite zone ale creierului sunt activate, inclusiv zone responsabile pentru stimularea nervilor parasimpatici, suprimând nervii simpatici şi umezind zonele care produc serotonină.
Motivul pentru care bărbaţii se trezesc de obicei cu erecţie poate fi reprezentat de faptul că oamenii se trezesc, în mod normal, în faza REM a somnului.
Având în vedere că în tmpul nopţii există mai multe cicluri ale fazelor somnului, bărbaţii pot avea până la cinci erecţii pe noapte care pot dura între 20 şi 30 de minute. Există şi la femei acelaşi fenomen. În faza REM a somnului, vasele de sânge din vagin sunt mult mai bine vascularizate.
Care este scopul erecţiilor de dimineaţă?
A fost sugerat faptul că erecţia de dimineaţă i-ar putea avertiza pe bărbaţii că vezica urinară s-a umplut în timpul nopţii, fapt ce ar putea explica de ce erecţia dispare imediat după urinare.
Ce înseamnă dacă acestea nu apar?
Pierderea erecţiilor nocturne poate fi un indicator foarte bun al disfuncţiei erectile. Se poate întâmpla în cazul diabeticilor, de exemplu, care nu au erecţii dimineaţa din cauza fluxului sanguin scăzut din zona penisului.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: